Hopp til innhold

– Folk er ensomme hele året

– Julesentralen var et positivt tiltak, men kan gjøre folk mer ensomme enn før, sier Marit Holsen, som selv føler seg ensom.

Marit Holsen

Marit Holsen ber oss tenke over at folk er ensomme hele året, ikke bare i jula.

Foto: Linn Løkken / NRK

Etter at Reidun Synnøve Orest (88) rykket inn en annonse i Aftenposten der hun søkte etter selskap på julaften har det vært mye fokus på ensomhet i julen. Men ensomheten forsvinner ikke når hverdagen kommer sier Marit Holsen fra Sandefjord som selv vet godt hva det er å være ensom..

– Folk er ensomme hele året, ikke bare i jula, sier Holsen.

Marit Holsen er innflytter i Sandefjord og da hun flytta til vestfoldbyen for to år siden kjente hun ingen og opplevde det som vanskelig å bli kjent med folk.

I håp om å skaffe seg et nettverk, startet hun en venneklubb på Facebook tidligere i år. Venneklubben har nå 80 medlemmer og de fleste medlemmene kommer fra andre steder enn Sandefjord.

– De er fra hele landet. Så det er ikke bare lokale, det er flest innflyttere faktisk, sier hun.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet

Reidun Synnøve Ores

Reidun Synnøve Orest rørte hele Norge da hun annonserte etter en familie hun kunne feire jul sammen med.

Foto: NRK

– Julesentralen gjør folk mer ensomme

Denne jula har det vært mye fokus på ensomhet. Julesentralen som ble opprettet av Røde Kors og VG for å koble sammen mennesker på julaften har bidratt til at hundrevis av ensomme nordmenn har hatt noen å dele jula sammen med.

Marit Holsen ber oss om å huske at det er ensomme dager også utenom jula.

– Jeg syns det er et veldig bra initiativ, men jeg syns også man bør tenke på at det ikke bare er i jula folk er ensomme. Det er 365 dager i året.

Holsen tror julesentralen faktisk kan føre til at folk føler seg mer ensomme en periode.

– Sånn til å begynne med kan det nok det, for da har de vært inne i et fellesskap som de har savnet, og så reiser de hjem igjen. Hva skjer med personen resten av året, spør hun.

Hva kan man gjøre da for å forebygge at de er ensomme resten av året?

– Det er avhengig av at noen tar initiativ sånn som denne venneklubben som nå har spredd seg over flere byer i landet, sier Holsen.

– Vanskelig for innflyttere

Marit kommer opprinnelig fra Voss og flytta til Sandefjord for to år siden. Hun hadde brutt helt med fortida si, med familie og tidligere venner og sto helt på bar bakke. Hun syntes Sandefjord virka som en fin plass å slå seg ned.

Bjørn Ole Gleditsch

Sandefjordordfører Bjørn Ole Gleditsch mener folk bør benytte seg av det rike foreningslivet i byen for å komme ut av ensomheten.

Foto: Philiph Hofgaard / NRK

Men vestfoldbyen skulle vise seg å være en vanskelig plass å finne nye venner og bygge nettverk. Dermed starta hun en venneklubb på Facebook. Og det viste seg at Marit ikke var alene om å være ensom i Sandefjord.

– I Sandefjord kan det være vanskelig å bli kjent med de som faktisk er fra byen. Det er flest innflyttere som er i vennegruppa og som har problemer med å komme seg inn i miljøer, forklarer hun.

– Må ta initiativ selv

At Sandefjord er en vanskelig by for folk å flytte til er ikke ordføreren i byen enig i. Bjørn Ole Gleditsch sier byen har et rikt foreningsliv og mener det er opp til hver enkelt å ta initiativ til å bli med i et miljø.

– Du ser på borgertoget som går hvert år på 17. mai at vi har et utrolig rikt foreningsliv. Så jeg kjøper ikke helt den, men du kan ikke sitte å vente på at folk skal komme til deg, sier Gleditsch.

Tror du Sandefjord er verre enn andre byer for folk å flytte til?

– Det har jeg ikke noe tro på, sier Gleditsch.

Alene på nyttårsaften

På julaften i år var Marit Holsen heldig og hadde besøk av familie. Men på nyttårsaften har hun ikke planlagt noe sosialt.

– Nei jeg regner med å bli sittende alene, men det går greit, sier hun.

Du skulle aller helst hatt noen å dele dagen med?

– Ja, egentlig. Jeg har tenkt på å invitere noen, men synes det er greit om andre også kan ta litt initiativ. At det ikke er bare meg, sier Holsen.