Flere vil hjelpe ensomme

Mange vil hjelpe de som føler seg ensomme i jula. Det merker Røde Kors i Trondheim, og håpet nå er at folk fortsetter å stille opp også resten av året.

Advent - på Klefstadhaugen/Byneset

Mange savner noen å dele opplevelser i hverdagen med.

Foto: Heidi A. H. Jacobsson

Unn Sissel Nedland

Unn Sissel Nedland, leder for lokalrådet for omsorg i Trondheim Røde Kors.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Leder for lokalrådet for omsorg i Trondheim Røde Kors, Unn Sissel Nedland, er glad for at mange vil være med og gjøre en forskjell for ensomme.

Men fortsatt er behovet stort.

Stor pågang fra hjelpere

– Mange flere enn vi egentlig er klar over. Hva er det å være ensom? Man kan være ensom selv om man har mange venner. Mange mangler nære familiære relasjoner, sier Nedland.

I mange år har hun jobbet for at ensomme i Trondheim skal ha noen å være sammen med, og denne julen har det vært ekstra stor pågang fra folk som ønsker å hjelpe.

– I ukene før jul og særlig etter annonsen i Aftenposten hvor Reidun søkte etter selskap på julaften, har det vært oppringninger. Det er fra enkeltpersoner som gjerne ville stille opp for ensomme som besøksvenn over lengre perioder, familier som ville åpne hjemmene sine for ensomme på julaften, sier hun.

Flere turte å innrømme

Reidun Synnøve Orest

Reidun Synnøve Orest søkte etter selskap på julaften via avisannonse.

Foto: NRK

Reidun Synnøve Orest (88) rykket inn en annonse i Aftenposten der hun søkte etter selskap på julaften. Responsen ble så stor at Julesentralen ble opprettet av Røde Kors og VG for å koble sammen mennesker på julaften.

– Det var også ensomme som nå turte å innrømme – for seg selv også – at de var ensomme og ønsket folk rundt seg. Kanskje Reidun ga dem mot til å ta det skrittet og ringe og si «jeg er ensom, jeg trenger et menneske», sier Nedland.

Ensomme også resten av året

Unn Sissel Nedland er svært glad for det engasjementet som har vært denne julen, men påpeker at mange av de som er ensomme i jula, også er ensomme resten av året.

– Det betyr at de i beste fall åpner døren om morgenen og tar inn ei avis og setter seg ved et bord med en kaffekopp og en tallerken. Leser avisa og setter på tv’en for å høre en lyd. Går til vinduet og kikker ut. Setter seg ned med den ene kaffekoppen. Alt dreier seg om at det bare er en. Man har ingen å dele noe med, ingen som bryr seg. Det er ingen som kommer og spør «hvordan er det med deg i dag?».

– Jeg tror ikke det er noen stereotyp ensom. Ensomheten har veldig mange ansikter, både unge og gamle.

Håper engasjementet holder seg

Fortsatt er det mange som gjerne vil ha noen å snakke med. Røde Kors i Trondheim ønsker alle frivillige hjertelig velkommen. Unn Sissel Nedland tror og håper at julens store engasjement for ensomme vil holde seg i tiden fremover.

– Vi har fått pågang av mennesker som ønsker å bli besøksvenn, så for mange er nok dette et dytt til å komme i gang med noe de har tenkt på ei stund.