Hopp til innhold

Lågen-laksen skal radiomerkes

– Informasjonen vi har nå er gammel og mangelfull, sier vilt- og fiskeforvalter Arne Christian Geving.

laks

ØNSKER RADIOMERKING: Såkalt spagetti-merking eller radiomerking er mest aktuelt når laksen i Numedalslågen skal undersøkes.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Sammen med Miljødirektoratet ønsker vilt- og fiskeforvalteren hos Fylkesmannen i Vestfold å finne ut mer om hvordan laksen har det.

Gammelt og utdatert

Arne Christian Geving

NYE UNDERSØKELSER: Vilt- og fiskeforvalter Arne Christian Geving skulle gjerne hatt de nye undersøkelsene av laksen allerede i går.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Sist laksen ble undersøkt var i 2003 og 2007. De gav mye informasjon om hvordan laksen oppførte seg, hvor mange som ble fanget med ulike typer redskap og hva som var vandringshinder på vei oppover.

– Men nå er informasjonen gammel og mangelfull, derfor ønsker vi å supplere sånn at vi har bedre mulighet til å forvalte vassdraget best mulig og få en god måloppnåelse, forklarer vilt- og fiskeforvalter Arne Christian Geving.

– Har dere noen grunn til å tro at disse dataene har endret seg siden sist?

– Det vet vi ikke. Men det vi vet, er at tidligere undersøkelser har vist at laksen har hatt det godt.

Spennende undersøkelse

En annen som er spent på hva de nye undersøkelsene vil vise, er lederen av Numedalslågens forvaltningslag, Asle Granrud.

– Ja, jeg er fryktelig spent, men også aller mest glad for at vi kan gjennomføre en undersøkelse igjen, så vi har mer faste holdepunkter og bedre grunnlagsdata, sier Granerud.

– Hva er det knyttet mest spenning til?

– Hvordan sjøforholdene er, at laksen går ut som smolt og skal vokse opp og bli stor før den går ut i elva. Det er dette vi vet minst om hvordan den har det, med tanke på dødelighet og hvilke vilkår den har til å vokse opp og gå tilbake til elva.

Ellers mener Granerud at kvaliteten på vannet i elva er god.

Dersom alt går etter planen, vil laksemerkingen starte opp til neste sesong i 2016.