Hopp til innhold

Redde for spredning av lakseparasitt

Fagrådet for laks og sjøørret på Østlandet er bekymret for spredning av lakseparasitt fra blant annet Sandeelva til andre viktige laksevassdrag som Numedalslågen.

Laks angrepet av parasitten gyrodactylus salaris

Lakseparasitten gyrodactylus salaris er påvist i blant annet Sandeelva. Fagrådet for laks og sjøørret er bekymret for at den skal spre seg.

Foto: Gorm Kallestad

Lakseparasitten gyrodactylus salaris er påvist i Drammenselva, Lierelva og Sandeelva. På et møte i Fagrådet for laks og sjøørret på Østlandet i november ble det uttrykt stor bekymring for spredningsfaren spesielt til Numedalslågen, som er et av Norges nasjonale laksevassdrag.

Laksefiskar i Numedalslågen 2010

Fagrådet for laks og sjøørret på Østlandet er bekymret for at lakseparasitten skal spre seg til Numedalslågen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Parasitten kan under visse forhold være i stand til å spre seg med infisert fisk over betydelige avstander.

Mattilsynet er ansvarlig for å hindre spredning.

– Målsettingen i Norge er, med beskjed fra høyeste hold, at denne parasitten skal bekjempes med alle midler, sier Ivar Hellesnes i Mattilsynet.

Ivar Hellesnes

Ivar Hellesnes i Mattilsynet.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Gyrodactylus salaris går til angrep spesielt på småfisk, og uten bekjempelse vil ikke fiskebestanden i Oslofjorden ha noen sjanse til å overleve, forklarer Hellesnes.

– Hvis en får infeksjon av denne parasitten i lakseelver vil hele bestanden på sikt dø ut, rett og slett, sier Hellesnes.

Miljødirektoratet også bekymret

– Det er veldig alvorlig dersom gyrodactylus salaris sprer seg i Oslofjorden og andre regioner, sier rådgiver i fiskeseksjonen i Miljødirektoratet Anne Kristin Jøranlid.

Mens Mattilsynet har ansvaret for å hindre spredning, er det Miljødirektoratet som har oppgaven med å bekjempe parasitten.

– Vi har tenkt til å nedsette en arbeidsgruppe med et utvalg fagfolk som har som mandat å finne løsninger på hvordan vi skal bli kvitt denne parasitten i vassdragene, sier Jøranlid.

Hellesnes i Mattilsynet sier på sin side at de har kontroll over situasjonen.

– Vi føler at vi stort sett har kontroll over situasjonen. Vi legger jo restriksjoner på de elvene som er utsatt for smitte, og så går vi suksessivt løs med kjemisk behandling av de, sier Hellesnes.