Hopp til innhold

Skal finne ut hvorfor unge dropper ut

– Det er veldig få som ønsker å være utenfor.

Halvtomt klasserom

Konferansearrangørene ønsker å finne ut hva som kan gjøres for å hindre at unge faller utenfor. (illustrasjonsbilde)

Foto: NRK

Hva er det som gjør at noen barn og unge blir stående utenfor skolen, og senere utenfor arbeidslivet? Hvordan kan vi få dem med i fellesskapet?

Det er ikke enkle spørsmål som tas opp når 300 deltakere fra offentlig og privat sektor i Vestfold samles på årets God oppvekst-konferanse fredag.

Tror på et gjennombrudd

I år kalles konferansen Gjennombruddet, og håpet er at det er det den skal føre til. Det er nemlig slik at hvor mange som faller ut av videregående skole, har holdt seg relativt stabilt gjennom mange år.

God Oppvekst-konferansen er blitt arrangert siden 2008, og nå skal de se om de kan gjøre noe på en annen måte enn tidligere.

– Det har skjedd mye bra gjennom disse sju årene, men så er det en del ting som henger litt igjen, der vi kanskje må være litt selvkritiske. Vi har lett for å stille krav til ungdommen, og det skal vi gjøre, men vi må også se litt på måten vi jobber på, sier koordinator for konferansen, Eldar Dybvik.

Vil lære av irsk prosjekt

Dybvik har jobbet mye med ungdom og kan fortelle at det er veldig få som ønsker å være utenfor. Derfor skal de se på hvordan de kan bryte den grensen mellom det å være utenfor og det å være innenfor.

– I forhold til gjennomføring av videregående skole, er det bemerkelsesverdig stabilt. Ikke bare i Vestfold og ikke bare disse årene, men faktisk gjennom de siste 20 årene. Det tyder på at vi må se noe på skolesystemet og om det er noe å hente der.

Eldar Dybvik i svart skjorte og dressjakke.

De skal også snakke om integrering av flyktninger på årets konferanse. – Det er et felt som får mye oppmerksomhet, men som det kanskje ikke er funnet gode løsninger på, sier Eldar Dybvik.

Foto: NRK

Politikere, personer fra politiet og fylkesmann Erling Lae er blant dem som skal jobbe med problematikken.

– Dette er ikke bare en konferanse, men også et sted å jobbe. De skal dra hjem og bruke det de har lært. Det har virket ganske bra tidligere, så vi har tro på at dette skal bli et gjennombrudd, sier Dybvik.

– Hvilke tiltak kan være lønnsomme å få inn i skolene slik at man ikke faller ut?

– Vi har invitert en irsk dame som heter Rachel Collier som skal snakke om et prosjekt i Irland som kalles Young Social Innovators. Det går ut på at de lar ungdom jobbe med prosjekter i opp til et år i løpet av ungdomsskolen og videregående. Jeg tror det kan være noe å hente der.