Hopp til innhold

Unge glemmer livsforsikringen

De sikrer både PC og innbo, men ofrer ikke en tanke på det å bli syk eller ufør.

Studenter ved Høgskolen i Sørøst-Norge

USIKRE PÅ FORSIKRING: Alle fire i denne gjengen er usikre på om de har skade- eller uføreforsikring, og innrømmer at de burde tenke mer over det. Fra venstre: Tanja Kristiansen, Henrik Larsen, Markus Eriksen og Elisabeth Solvik.

Foto: Linn Udnes / NRK

Tall fra NAV viser at det er om lag 14 700 mottagere av uføretrygd mellom 18 og 29 år i Norge. Det er en økning på nesten ti prosent på ett år.

– Mamma har forsikret meg

Fire studenter sitter dypt konsentrert foran noen dataskjermer ved Høgskolen i Sørøst-Norge avdeling Bakkenteigen. Skolen ligger i Vestfold som har den største økningen i antall uføretrygdede blant landets fylker for tredje året på rad, ifølge NAV.

– Jeg har forsikring til bilen i hvert fall, men jeg vet ikke om jeg har forsikring til noe annet, svarer Tanja Kristiansen (19).

– Du har ingen forsikring på deg selv?

– Nei, jeg tror ikke det. Mamma gjorde det før, og nå har jeg bare ikke kommet så langt, sier hun.

– De har mest å tape

Til tross for at forsikring ikke virker å være et stort samtaletema blant studenter, så viser det seg at det er nettopp de unge som har mest å tape dersom de blir langvarig syke.

Hilde Tofterå Slettemoen

ADVARER UNGE: Kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen, ber unge mennesker om å få bedre kontroll over forsikringene sine.

Foto: Frende Forsikring

– Hovedårsakene til uførhet er psykiske lidelser, muskel- og skjelettplager, samt hjerte- og karsykdommer. Dette er sykdommer som kan ramme oss alle, på alle stadier i livet, sier Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Blir du varig ufør så er det like ille for økonomien din som å totalskade bilen, uten forsikring, hvert eneste år resten av livet, legger Tofterå Slettemoen til.

– Det blir det samme som å gå uten lønn hver tredje måned. Fra staten får du utbetalt rundt 200.000 kroner i året, det er akkurat nok penger til å kunne overleve, sier kommunikasjonssjefen.

Hun anbefaler unge mennesker til å rådføre seg med arbeidsgiver eller bankrådgiver for å få vite hva de sitter igjen med før de havner i en vanskelig situasjon, for da er det gjerne for sent.

Var med i bilulykke

Medstudent Henrik Larsen (21) forteller at bilen hans er forsikret. Larsen tror han har helse- og livsforsikring. Men helt sikker, det er han ikke.

– Det er mamma som styrer med sånt, men jeg får kanskje sjekke det opp, sier Larsen.

Elisabeth Solvik (19) har ikke tenkt noe særlig over konsekvensene ved det å ikke ha forsikret seg selv. Det har ikke Markus Eriksen (22) heller.

– Bilforsikring og reiseforsikring har jeg, og jeg antar at jeg har livsforsikring, men jeg vet ikke, svarer 22-åringen.

Eriksen legger til at han nylig var involvert en bilulykke, og at han derfor burde tenke mer på forsikringene sine.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark