Hopp til innhold

Reiste landet rundt på reseptjakt for å misbruke medisiner

Selv etter at e-resept ble innført, er «legeshopping» fortsatt et problem. Nå har apotekerforeningen fått nok.

Medisiner

Fritzøe apotek i Larvik opplever at pasienter oppsøker flere ulike leger og tannleger for å få resepter, og på den måten får forskrevet for mye medisiner og kan misbruke dem – såkalt «legeshopping».(illustrasjonsbilde)

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Nylig sendte Fritzøe apotek i Larvik en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Vestfold. Saken gjaldt en pasient som hadde fått mange resepter fra forskjellige leger over store deler av landet.

– Reseptene gjaldt avhengighetsskapende preparater, forteller Kornèl Kiss ved apoteket.

Han er bekymret for at det er for enkelt å misbruke medisiner fordi man kan samle resepter fra forskjellige leger.

Apotekene i regionen har kommunikasjon seg imellom, og fant ut at kvinnen brukte flere apotek i nærheten.

– Blir stadig vanskeligere

Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen, sier «legeshopping» er et kjent problem, men at det blir stadig vanskeligere å finne smutthull som gjør dette mulig.

Ifølge han er problemet blitt betydelig mindre etter innføring av e-resept, men de ser fortsatt eksempler som saken i Larvik.

For å lettere oppdage juks som dette, arbeider apotekbransjen med et nytt datasystem. Systemet skal gjøre det mulig for apotekene å, i tillegg til å kommunisere på tvers av bransjen, kommunisere med legene og andre offentlige systemer.

Datasystemet lanseres etter planen høsten 2019.

– Da vil det være veldig enkelt for apoteket å sjekke sist pasienten fikk et legemiddel, og hvor mye vedkommende fikk. På den måten vil legeshopping og reseptforfalskning bli lettere å oppdage, sier Faksvåg.

Per Kristian Faksvåg

Per Kristian Faksvåg synes det er godt å høre at apotekene i Larvik samarbeider i slike tilfeller, og er glad for at de reiser problemstillingen. (arkivbilde)

Foto: Apotekforeningen

Ber leger og tannleger være obs

Også fylkeslegen i Vestfold hører om at enkelte oppsøker flere leger samtidig for å få tak i mer medisiner, særlig vanedannende. Fylkesmannen mottar rundt 5–10 bekymringsmeldinger om dette årlig.

Fylkeslege Henning Mørland

KJENT PROBLEM: Hos Fylkesmannen i Vestfold forteller fylkeslege Henning Mørland at de kjenner til problemet, men også han har sett færre tilfeller de siste årene.

Foto: Fylkesmannen i Vestfold

– Vi har hatt flere saker de siste årene der vi ser at det har vært uklare ansvarsforhold mellom fastlege og andre leger, om hvem som egentlig er ansvarlig for forskriving, sier Henning Mørland.

Han opplyser at den eneste måten leger kan vite hvilke medisiner andre leger har skrevet ut, er hvis samtlige skriver elektroniske resepter.

– E-resept har vært i bruk i noen år, og i prinsippet bruker vel alle fastlegene det. I fjor kom det også på plass på sykehuset. Men det er nok fortsatt noen som ikke bruker e-resept.

– Kan legene også sjekke pasientens kjernejournal?

– I kjernejournalen vil det være opplysninger om hvilke legemidler pasienten har fått utskrevet. Fastlege og sykehus har tilgang til kjernejournalen. Pasienten kan imidlertid reservere seg mot å ha kjernejournal, og kan også begrense tilgangen for helsepersonell,

Han oppfordrer både leger og tannleger til å være obs hvis det dukker opp pasienter de ikke kjenner, med klare ønsker om vanedannende medisiner.

– Alle leger kan i prinsippet skrive ut resepter til «hvem som helst». Det er imidlertid en klar faglig og etisk standard på at man ikke bør skrive ut vanedannende legemidler til pasienter man ikke kjenner.