NRK Meny
Normal

Ønsker å undersøke om 26-åring er tilregnelig

Advokat Brynjar Meling ber om en psykiatrisk undersøkelse av mannen som er siktet etter politiaksjonen på Torp flyplass fredag.

Torp

Politiet hadde et forsterket vakthold på flyplassen i flere timer etter å ha fått urovekkende opplysninger av 26-åringen.

Foto: Magnus Iversen / NRK

– Hvis vilkårene for straff er til stede, erkjenner han straffskyld. På grunn av omstendighetene har jeg bedt om en prejudisiell observasjon før han tar endelig stilling til det spørsmålet, sier mannens forsvarer, Brynjar Meling, til Sandefjords Blad.

Brynjar Meling i Oslo tingrett

Advokat Brynjar Meling sier 26-åringen er lei seg for det som har skjedd.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

En prejudisiell observasjon er en foreløpig psykiatrisk undersøkelse som bidrar til å avgjøre om den siktede er tilregnelig eller ikke.

– Det er observasjoner han har gjengitt som ikke stemmer med virkeligheten. Politiet fant grunn til å ta det han forklarte alvorlig, og når det viste seg at det ikke var riktig, ble han siktet, utdyper Meling.

Fredag ettermiddag og kveld var det et stort oppbud av politi på flyplassen. Det ble holdt væpnet vakt ved alle inn- og utgangene. Bombegruppa ble tilkalt, og det var skarpskyttere på taket av et parkeringshus utenfor.

Falsk forklaring

Mannen, som er norsk statsborger fra Oslo, ble pågrepet fredag kveld. Da hadde han først blitt avhørt som vitne etter å ha blitt hentet av politiet på toget ved Torp stasjon i 15-tiden.

Meling sier at det er noe mannen har forklart som utløste aksjonen. Mannen fikk endret status fra vitne til siktet i løpet av avhør fredag kveld.

– Personen har forklart at noe skulle skje på flyplassen. Politiets etterforskning viser at dette ikke var reelt. Det har personen erkjent, sa politiadvokat Cecilie Reinskau Svorstøl til NRK lørdag.

Han er siktet for falsk forklaring og sitter nå i politiets varetekt. Politiet har ikke avgjort om de skal be om varetektsfengsling av mannen.