NAV: – Flere fattige

TØNSBERG (NRK): Frelsesarmeen opplever større pågang enn noen gang. Det bekrefter de nye tallene fra NAV.

Frelsesarmeen Tønsberg

13, 14 og 15. desember deler Frelsesarmeen ut poser med mat til de som trenger det i jula.

Foto: Johanna Hauge / NRK

Så langt ser det ut til at flere enn noen gang vil benytte seg av matutdelingen hos Frelsesarmeen i Tønsberg til jul. Det forteller Kjell-Richard Landaasen, ansvarlig for matutdelingen i Frelsesarmeen i Tønsberg.

Kjell-Richard Landaasen

Kjell-Richard Landaasen bærer esker med mat som skal deles ut hos Frelsesarmeen.

Foto: Johanna Hauge / NRK

– Det er en del tanker, ønsker og forventninger rundt julen. Det er et veldig stort press fra alle kanaler på hvor bra alt skal være. Når du da rett og slett ikke har penger, er det veldig vondt, sier Landaasen.

Dette forklarer hvorfor julematutdelingen til Frelsesarmeen er tre ganger så populær som de ordinære matutdelingene resten av året.

– Vi kommer til å bikke godt og vel 100 påmeldte i løpet av dagen, og så tipper vi at vi lander et sted mellom 120 og 150 stykker, pluss familier. Det blir veldig mange til slutt, sier han.

De fattigere blir fattigere

Yngvar Åsholt

Kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt.

Foto: NAV

Yngvar Åsholt er kunnskapsdirektør i NAV. Han tror den nye rapporten fra NAV kan ha en sammenheng med at flere enn tidligere trenger litt ekstra hjelp i jula.

– Det vi ser i våre tall, er at de som tjener aller minst ikke har hatt noen positiv utvikling i inntektene sine de siste årene, og at flere opplever inntektsproblemer eller oppleves som fattige.

Videre forklarer han at de gruppene som opplever størst levekårsutfordringer, er ungdom under 30 år, enslige, innvandrere, barnefamilier og NAV-brukere.

– Veldig mange av disse mangler arbeid. Det er det største problemet de har, og derfor må de ha støtte fra forskjellige instanser, sier Åsholt.

Glad for alle hun kan hjelpe

Guro Fossnes

Guro Fossnes er frivillig i Frelsesarmeen og deler ukentlig ut mat til de som trenger det.

Foto: Johanna Hauge / NRK

I kjelleren står frivillig Guro Fossnes og deler ut matposene med stor omsorg og medmenneskelighet. Hun har full kontroll og sørger for at alle som kommer innom også melder seg på julematutdelingen.

– Hvem er det som kommer hit og henter matposer til jul?

– Alle. Alt ifra den mest slitne, til de som kanskje har et behov der og da. Barnefamilier som ikke får ting til å henge sammen, og yngre eller unge som ikke har krav på det de skal.

  • Hør hele radioreportasjen:

– Takknemlig for det jeg får

Kø matutdelingen i Tønsberg

Rundt 50 stykker står i kø for å få gratis mat på den ordinære matutdelingen hos Frelsesarmeen i Tønsberg.

Foto: Johanna Hauge / NRK

Andrea har ventet i kø utenfor døra til Frelsesarmeen i litt over en time. Sammen med nesten 50 andre er hun en av dem som skal hente mat, hjemmestrikkede sokker og melde seg på julematleveringen.

– Jeg er takknemlig for det jeg får. Når man ikke har så mye å rutte med er jeg glad Frelsesarmeen er her og deler ut, sier hun.

– Har du meldt deg på julematleveringen?

– Ja, det har jeg gjort. Julematleveringen er med på å få jula til å gå rundt. Jula er en vanskelig høytid, men Frelsesarmeen gjør at ting blir litt enklere, avslutter hun.