NRK Meny
Normal

May Tømmervold er verdens beste brannkvinne

Brannkonstabel May Tømmervold (36) vant kvinneklassen i The World Police and Fire Games i Los Angeles.

May Tømmervold

GULL: May Tømmervold jobber i Vestfold interkommunale brannvesen og vant kvinneklassen i sitt første mesterskap i World Police and Fire Games.

Foto: Privat

Brannkonstabel May Tømmervold (36) kan kalle seg verdens beste brannkvinne etter at hun vant kvinneklassen i The World Police and Fire Games i Los Angeles natt til lørdag norsk tid.

Belgiske Sarah Massoni tok sølvet og Mindy Shupe fra USA, vinneren av kvinneklassen sist lekene ble arrangert i 2015, ble nr.3.

– Skitartig, sier trønderen som de seks siste årene har bodd i Tønsberg og jobber i Vestfold interkommunale brannvesen.

May Tømmervold under The World Police & Fire Games

VARMT: I konkurransen måtte de ha på jakke, hjelm og flaskesett under alle øvelsene i 32 graders varme.

Foto: Privat

– Tøff konkurranse

Rundt 10.000 aktive og pensjonerte tjenestemenn i politiet og brannvesenet deltar i The World Police and Fire Games, en internasjonal idrettsturnering som arrangeres hvert annet år.

I kvinneklassen stiller bare noen få deltakere, men konkurransen er likevel tøff, forklarer Tømmervold.

– Det var svært jevnt mellom den belgiske og amerikanske jenta og meg hele veien. Jeg tror jeg tok dem på min overarmsstyrke. Den kom til nytte i øvelsene hvor vi skulle reise en lang og tung stige, heise brannslanger til topps i et tårn og i øvelsen hvor vi skulle denge løs med slegge, sier hun.

Konkurransedagen startet 05:30 om morgenen. 11 timer senere sto May Tømmervold øverst på pallen etter flere krevende øvelser med yrkesrelaterte elementer i 32 graders varme.

– Varmen var den største utfordringen. Det var fryktelig varmt. Det tok på muskulaturen, men vi er vant til å jobbe i varme når vi er i et brennende hus. Likevel ble jeg mer sliten enn ved en vanlig treningsøkt hjemme, sier Tømmervold.

May Tømmervold vant World Police & Fire Games

HEIAGJENG: De andre norske deltakerne stilte som heiagjeng.

Foto: Privat

Annerledes utstyr

En annen utfordring for de norske deltakerne er at øvelsene og utstyret som brukes er annerledes enn i Norge.

– Jeg var fryktelig spent før konkurransen. Jeg viste at det kom til å bli slitsomt og var litt usikker på en del av øvelsene og utstyret fordi det er noe annerledes enn hva jeg er vant til, sier Tømmervold.

Brannyrket er fysisk krevende og May Tømmervold liker å trene arbeidsrelatert. Likevel var det litt tilfeldig at hun meldte seg på konkurransen.

– Jeg drar på slanger og treningsdukken vår og jobber med fult utstyr når jeg trener. En kollega sa at jeg burde vært med på World Police and Fire Games. Jeg hadde aldri hørt om mesterskapet, men etter at jeg meldte meg på har jeg prøvd å trene på de øvelsene jeg kan. Det er ikke alt utstyret vi har, så i konkurransen måtte jeg improvisere litt.

– Hvordan reagerte kollegaene dine da du vant?

– Det ble stormende jubel det. De hadde sagt på forhånd at jeg ikke trengte å komme hjem hvis jeg ikke tok gull. Jeg tror de jublet like mye som meg, sier den ferske gullvinneren.