NRK Meny
Normal

Ny rettssak etter Kristin-drapet: – Saken kommer opp på et uheldig tidspunkt

TØNSBERG (NRK): Brynjar Meling, forsvarer for 39-åringen som tirsdag møter i retten tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, håper hans klient får en rettferdig behandling til tross for folkeropet på Facebook etter Hemsedal-saken.

Bilde av Kristin Juel Johannessen.

DREPT: Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i Hedrum i Larvik 5. august for 17 år siden. Da var hun 12 år. Bildet er fra Kristins første skoledag, og er gjengitt med tillatelse fra familien.

Foto: Privat

Mannen som er tiltalt for å ha drept 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i Larvik i 1999, møter i Borgarting lagmannsrett tirsdag 16. august.

Det er kort tid etter frikjennelsen av tre menn som var tiltalt for å ha gruppevoldtatt en ung jente i Hemsedal i 2014 – den såkalte Hemsedal-saken.

Sistnevnte sak har vekket stor oppmerksomhet og harme den siste tiden. Det kommer til syne i kommentarer på sosiale medier, og under demonstrasjoner i flere norske byer.

Bilder, navn og telefonnummer er publisert i sosiale medier. Ikke bare til de tre mennene som var tiltalt, men også til tre av meddommerne som var med å frikjenne mennene.

– Håper han får en fair sjanse

Etter snaue 13 måneder i varetekt, skal tiltalte i Kristin-saken nå møte i retten.

Han har hele tiden holdt fast ved at han ikke har noe med det 17 år gamle drapet i Larvik å gjøre. Hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, håper mannen får en rettferdig rettssak.

– Det er et uheldig tidspunkt å komme opp i når det er en stor debatt om lekdommere, sier advokaten om rettssaken som venter til uka.

– Jeg håper dem som skal dømme i denne saken har nullstilt seg, og ikke lar seg påvirke av folkeropet på Facebook om at det er for mange frikjennelser og så videre, og at de gir tiltalte en fair sjanse. At de lytter til bevisene, hans historie og hans innsigelser mot de bevisene som er kommet, fortsetter Meling.

Brynjar Meling i Oslo tingrett

ADVOKAT: Brynjar Meling er forsvarer for mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Lekdommerne får informasjon

Lagdommer ved Borgarting lagmannsrett, Mette Jenssen, opplyser til NRK at denne saken ble berammet på vanlig måte, at de ikke har fått noen henvendelser om tidspunktet og at ingen har fremmet noen begjæring om utsettelse av saken.

– Utover det ønsker jeg ikke å kommentere Melings uttalelser, sier hun.

– Hva gjøres for at meddommere ikke skal la seg påvirke av pågående debatter, og medieomtale av saker som skal opp i retten?

– Alle lekdommere i lagmannsretten får informasjon om hvordan de skal utføre sitt oppdrag når saken starter. De får blant annet vite at de bare har anledning til å legge vekt på det som fremkommer under bevisførselen i rettssalen. Det har vi tillit til at de forholder seg til, både i denne og alle andre saker.

NRK har også kontaktet statsadvokat Alf Martin Evensen, som heller ikke ønsker å kommentere Melings uttalelser.