Hopp til innhold

Dømt, frikjent og tatt på ny

Det var DNA-spor som først fikk den siktede dømt i tingretten, før det senere gjorde at siktelsen mot den antatte gjerningsmannen frafalt. Nå er den tidligere domfelte arrestert igjen på bakgrunn av det politiet sier er en full DNA-profil.

Kristin-funnsted

Her ble Kristin (12) funnet død i 1999. Nå er en 38-åring arrestert og siktet for drapet på henne.

Foto: Bast, Ida von Hanno / NTB scanpix

Politiet i Larvik pågrep i går kveld en 38-åring i forbindelse med drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i Hedrum i 1999. Mannen er tidligere arrestert og siktet i samme sak, men ble da frikjent på grunn av manglende DNA-bevis.

Bakgrunnen for pågripelsen i Kristin-saken er nye DNA-analyser som knytter den siktede til drapet.

Daværende politietterforsker Jørn Lier Horst ledet fra 1999 etterforskningen som førte til pågripelsen av han som nå igjen er pågrepet i Kristin-saken.

– Beskjeden i dag om at det er kommet til en pågripelse var en etterlengtet beskjed og en lettelse, sier han.

Horst jobbet med saken fra 1999 til år 2002, og kjenner den godt fra innsiden.

Han antar, som politiet bekrefter på pressekonferansen i ettermiddag, at det er gjort nye analyser av åstedsmateriale som har ligget oppbevart siden den gangen og at det har ført til positive prøver.

– Det er nok ikke det samme materialet som ble sendt til analyse i Tyskland den gangen i 2002 som er brukt nå, for det ble brukt opp. Det er nok nye spor funnet på klær eller annet som er oppbevart, sier Horst.

JØRN LIER HORST JØRN LIER HORST

Tidligere etterforskningsleder, Jørn Lier Horst, mener ny teknologi kan være årsaken til at politiet nå har nye DNA-bevis i saken.

Foto: Roald Berit, Roald, Berit / NTB scanpix

Dømt, så frikjent

Retten la i tingrettsdommen i 2001 til grunn et DNA-bevis fra et hårstrå funnet på åstedet. Håret kunne ikke direkte knyttes til mannen, men det kunne knyttes til at det var noen i hans slekt (mitokondrie-dna-analyse). Forsvarer hadde forsøkt å kaste usikkerhet rundt dette ved at søsteren vitnet og sa hun hadde gått tur i samme området en tid før drapet.

Samtidig var det flere vitneobservasjoner av mannens moped i området, og ett vitne hadde pekt ham ut som den som passerte henne ni ganger i området på moped. Dette sammenholdt med DNA gjorde at retten ikke trodde på at håret kunne stamme fra søsteren.

Mannen anket dommen. Fram til ankebehandlingen ble hårstrået igjen analysert. Denne gangen på et DNA-laboratorium i Tyskland. Laboratoriet mente å kunne slå fast at DNA fra håret måtte være fra en kvinne. Da trakk påtalemyndigheten saken og gikk inn for at mannen måtte frifinnes.

Ble gjort feil

– Det er klart at når man har drevet etterforskningen i feil retning fra starten av kan man gå glipp av mye og viktig informasjon. Det har vært en utfordring her, sier Horst.

Horst ble ringt oppringt av faren til Kristin, Roar Juel Johannesen, rett før midnatt onsdag kveld.

– Da hadde han fått beskjed fra politiet og han ville da fortelle også til meg at politiet hadde pågrepet og siktet en mann for drapet på datteren i 1999. Vi har hatt kontakt opp igjennom disse årene, sier han.

– Dette er en beskjed jeg har ventet på, men enda mer faren, som også har jobbet med å etterforske saken selv fra første dag, og stadig levert nye opplysninger og materiell til politiet, sier han videre.

Horst mener at det kan ha vært et problem for etterforskningen at man tidlig arresterte og siktet en 54-åring, før flere etterforskere med Horst i ledelsen fikk begynne en alternativ etterforsking, fordi de var usikre på om sporet som ble fulgt var det rette.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger