Hopp til innhold

Ber gjestene legge fra seg telefonen her

Ekteparet var leie av at folk satt med mobilen i stedet for å snakke med andre rundt bordet.

En blå kurv med mobiler i.

Paret i Tønsberg har innført et mobilforbud frem til dessert.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

– Mobilforbudet ble mottatt med litt blandede følelser første gangen, sier Christoffer Grytnes (28) med et smil.

Etter å ha sett seg lei på at middagsgjestene var mer opptatt av telefonen sin enn samtalen rundt bordet, kom 28-åringen opp med ideen om et mobilforbud frem til dessert.

– Når mange samles hos oss er det ofte lenge siden vi har sett hverandre. Da er det kjedelig at folk skal sitte med mobilen og trykke på den, i stedet for å snakke med de andre rundt bordet. Eller at de tar bilder og sender til dem som ikke er der, sier han.

Paret fra Tønsberg bestemte seg derfor for å be gjestene legge fra seg telefonen i en blå kurv før de setter seg ned til middag. Den første gangen de prøvde dette, ble det mottatt med litt blandede følelser.

– Ingen ble sure, ingen nektet, men folk rynket litt på nesa, forteller Kine (29).

– Folk lurte blant annet på hvordan de skulle ta bilder, legger Christoffer til. – Da tok jeg frem speilreflekskameraet og sa at jeg kunne sende dem bildene i etterkant i stedet, smiler han.

Det er imidlertid ingen som har bedt om disse bildene i etterkant ...

Les også:

Kine og Christoffer Grytnes sitter i sofaen.

Paret sier at det ligger både humor og alvor bak mobilforbudet. – Det er en morsom greie når gjestene må levere fra seg det kjæreste de har, ler Kine.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Ute av syne, ute av sinn

Ekteparet har allerede brukt mobilkurven flere ganger, og tenker å fortsette med det i større middagsselskaper. Kine forteller at de leverer telefonene tilbake før desserten.

– Så fort mobilene blir delt ut igjen, begynner de å trykke for å se om det har skjedd noe på sosiale medier, sier hun.

29-åringen innrømmer at hun ikke alltid er like flink til å legge fra seg telefonen selv, men sier at hun har blitt mer bevisst på det den siste tiden.

– Jeg syns det er litt uhøflig å ta opp mobilen i sosiale sammenhenger. Jeg gjør det selv også noen ganger, men jeg har blitt litt mer bevisst på det. Man burde nok bli flinkere til å legge den bort, en blir sliten av å være «på» hele tiden.

– Veien ned i lomma er kort. Når vi legger telefonen i kurven, er den borte. Ute av syne, ute av sinn, fortsetter hun.

Les også:

Må spandere taxituren

Christoffer trenger ingen blå kurv for å slutte og trykke. Han har slettet Facebook fra telefonen, og begynt å bruke klokke så han slipper å se på mobilen hele tiden.

– På den måten ser jeg bare på telefonen hvis det ringer eller når jeg får en melding, sier han.

28-åringen har også hørt om andre som har fokus på mobilbruk i sosiale sammenhenger.

– En kollega av meg har en regel på vorspiel: den første som tar opp mobilen, må spandere taxien til byen eller den første runden. Da blir telefonen liggende da, sier han.

Les også: