Hvor Facebook-avhengig er du?

Norske forskere har utviklet en ny metode for å måle Facebook-avhengighet. Ta testen her.

Unge Facebookbrukere

400 studenter har vært prøvekaniner for Bergen Facebook Addiction Scale, et nytt måleinstrument utviklet av forskere ved Universitetet i Bergen (UiB).

Foto: Jimmi Larsen / Colourbox

Sjekker du Facebook med en gang du våkner og rett før du legger deg?

Kanskje er også du avhengig av det sosiale nettstedet.

Ta testen og finn ut om du er i risikosonen her.

Først i verden

Cecilie Schou Andreassen

Cecilie Schou Andreassen skal måle folks Facebook-avhengighet.

Foto: Ole Kristian Olsen

Norge er først ute med et verktøy som kan sjekke om du er avhengig av Facebook.

400 studenter har vært prøvekaniner for Bergen Facebook Addiction Scale, et nytt måleinstrument utviklet av forskere ved Universitetet i Bergen (UiB).

- Testen er basert på kriteriene for avhengighet, forklarer Cecilie Schou Andreassen, doktor i psykologi og klinisk psykologspesialist med avhengighetsproblematikk som fordypningsområde ved Stiftelsen Bergensklinikkene til NRK.no.

Sammen med professor Ståle Pallesen har de ved UiB utviklet testen, basert på generell avhengighetsteori.

Avhengigheten består blant annet av:

  • At du har en uimotståelig trang til å forholde deg til Facebook
  • At Facebook kommer i konflikt med andre behov som søvn, mat, venner og andre relasjoner som settes på prøve i forhold til dine og pårørendes grunnlegende behov
  • At du prøver å kutte ned på bruken av Facebook uten å lykkes
  • At du blir urolig og rastløs, og får symptomer på ferie eller når nettet er nede
  • At du bruker mer tid enn du egentlig hadde tenk på Facebook
  • At du bruker Facebook for å glemme personlig problemer

Les også: Sju millioner forlot Facebook

Tidsbruk ikke avgjørende

Facebook på mobilen

Mange sjekker Facebook på mobilen «hele tiden».

Foto: Jimmi Larsen / Colourbox

Schou Andreassen er blant de aller første psykologene som har forsket på dette nasjonalt og internasjonalt, og håper på at flere andre land også vil ta i bruk testen etter hvert.

- Vi har kompetanse. Det har ikke vært psykologer som har forsket på denne spesifikke avhengighetstilstanden før. Det har gjerne vært sosiologer, IT-folk og mediefolk som har sett på andre aspekter ved fenomenet. Vi som psykologer har en nokså bred plattform til å forske på Facebook-vaner og bruk av det populære mediet, opplyser hun.

De har mye fokus mot personlighetstrekk for å vurdere hvem som faller inn i avhengighetskategorien, men de vil også ha fokus mot arbeidsliv.

- Tiden du bruker på Facebook er ikke avgjørende for om du er avhengig. Det er mange som er pålogget hele dagen uten å være aktive. Mange er også pålagt å bruke Facebook i arbeidet, legger hun til.

Psykologspasialisten mener at testen blant annet kan brukes før og etter behandling av avhengige, og for å skille ut de som er avhengige.

- Det er behov for mer forskning for å få mer kunnskap om dette, men jeg tenker at testen på sikt kan brukes til behandling av avhengige. Det er allerede mange som søker psykologisk behandling grunnet avhengighet av Facebook, og Facebook-relaterte vansker, forklarer hun.

Les også: Vi sjekker Facebook rett etter sex

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Facebook skjuler eksen din

- Nyttig verktøy

I januar begynte Schou Andreassen og Pallesen å lage testen, men tanken kom tidligere.

- Jeg er selv på Facebook og har tenkt på dette en stund. Fra et psykologisk ståsted har jeg sett hvordan folk bruker nettstedet, derfor ville jeg gjerne forske på dette, forklarer hun.

De satte sammen en test der de ønsket at grunnlaget skulle være vitenskapelig holdbart.

- Det er viktig med en god definisjon og et godt måleverktøy før vi utvikler feltet ytterligere. Uten det blir forskningen ofte lite sammenlignbar, mener hun.

Noen av de over 400 teststudentene er klassifisert som avhengige, og nå skal det samles inn mere data for videre forskning.

- Avhengighetsfenomenet har blitt omtalt mye, og det er flere som har fått hjelp for avhengighet. Vår test er et nyttig verktøy som kan brukes kan brukes av mange, avslutter hun.

Hvordan er det med dine Facebook-vaner? Test deg selv her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)