NRK Meny
Normal

Vil fjerne pølsa fra barnemenyen

Pølse, kyllingnuggets, hamburger og chips. Slik lyder barnemenyen på de fleste norske restauranter. Men er det det barna vil ha?

Pølse og chips

Matinspirator tror barnas valg fort faller på pølse og chips fordi det er det de er vant til.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Hvorfor drar du på restaurant? Trolig for å kose deg og spise god mat, laget fra bunn av med gode råvarer. Men hva med barna dine? Hva slags smaksopplevelser sitter de igjen med etter et restaurantbesøk?

Et raskt søk på ulike restauranter på nettet, avslører en ganske kjedelig og forutsigbar barnemeny. Chips går igjen som tilbehør til stort sett alle retter, og menyen er gjerne blottet for grønnsaker og fisk.

– I Norge har vi en egen holdning til hva som er barnemat, vi har laget en egen definisjon. Da tenker jeg «hvem har gjort det»?

Det sier matinspirator, og prosjektansvarlig for fiskesprell, Anne Wang-Nilsen.

Les også:

Skriv din mening om barnemenyer nederst i saken.

Vil ha pasta med pesto

Fire og et halvt år gamle Nora har akkurat spist pasta og kjøttsaus til middag sammen med broren, faren og moren Cecilie Gimnes. Det beste Nora vet er pannekaker og pasta med pesto.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nora og Cecilie Gimnes

Nora ønsker seg helst pannekaker eller pasta med pesto når hun er ute og spiser.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Nora forteller at når de er på restaurant, så spiser hun gjerne pølse eller pasta med kjøttsaus.

Hvis du kunne velge mellom pølse eller pasta med pesto på restaurant, hva ville du valgt da?

– Pasta med pesto! Svaret kommer lynkjapt fra fireåringen.

Cecilie Gimnes har inntrykk av at restaurantene ofte undervurderer barna, og tror de er mer kresne enn de faktisk er. Hun synes mange barnemenyer er kjedelige, og at det er lagt lite jobb bak dem.

– Det som blir servert kunne godt vært av litt bedre håndverksmessig kvalitet. Jeg skulle ønske det var lagt like mye arbeid og kjærlighet ned i denne maten, som den maten de voksne får servert, sier Gimnes.

Hun ønsker at barna hennes skal få gode smaksopplevelser, slik at de også synes det er hyggelig å gå ut og spise slik voksne gjør.

Ønsker barneporsjoner

Anne Wang-Nilsen

Matinspirator, Anne Wang-Nilsen, skulle ønske at restaurantene ikke skilte på hva som er voksenmat og barnemat.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Anne Wang-Nilsen er helt enig med Gimnes i at restaurantene burde se verdien i å gi barn gode smaksopplevelser.

– Det å oppleve god saus laget fra bunn av, at noen har stått på kjøkkenet og tilberedt gode råvarer slik at gjestene kan få en god smaksopplevelse, det må jo være en stor matopplevelse for barna, sier Wang-Nilsen.

Men dersom barna vil ha pølse og chips når de er ute å spiser, er ikke det da greit?

Da tenker jeg «hvorfor er de så glad i det»? Fordi de er tilvendt det over tid, og blitt trygge på det. Da er det fort å velge det. Derfor bør kanskje pølse tas helt vekk fra menyen, med mindre det er en hjemmelaget pølse med godt tilbehør.

Wang-Nilsen skulle selv ønske seg at alle restauranter tilbød å lage alle rettene på menyen i barneporsjoner. Og etter en ringerunde NRK gjorde, viser det seg at mange restauranter gjør det, men det er svært få som opplyser om det i menyen.

Valgte bort hamburger og pizza

En av restaurantene som tilbyr å lage barneporsjoner av hovedmenyen, og som i tillegg har en fyldig barnemeny, er Becks Brasserie & Bar i Sandefjord.

– Vi har bevisst valgt bort hamburger og pizza fra vår meny, for det får jo barn alle andre steder, sier daglig leder Marthe Moen.

Marthe Moen

Daglig leder hos Becks Brasserie og Bar i Sandefjord er opptatt av at barnemenyen gjenspeiler det restauranten står for.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

På deres barnemeny finnes kjøtt, fisk og kylling i tillegg til pasta og pølser. Og alle rettene kommer med noe grønt til.

– Det er viktig å få inn noe sunt også, og ikke minst utfordre barn til å spise noe de i utgangspunktet kanskje ikke er så glad i eller vant til å spise. Dersom noen bestiller uten salat, sniker jeg gjerne med noe likevel, og det er sjeldent at tallerkenen ikke er tom når vi henter den igjen, sier Moen.

For henne er det viktig at barna føler seg ivaretatt, og har en god matopplevelse når de er på besøk.

En historie husker hun spesielt godt. De fikk besøk av en familie hvor et av barna i utgangspunktet ikke ønsket noen ting, men endte opp med både pølse og biff.

– Og da de skulle ha dessert, ba han om en biff til. Det var moro. Da klarte vi å skape en god matopplevelse for han.

Les også:

Kun to valg på menyen

På kinarestauranten Chili i Sandefjord finnes kun to valg under «barnemeny». Det er pølse og chips, og kyllingnuggets og chips.

Er dette det tilbudet dere har til de yngre gjestene?

Casin Lieu

Eier og daglig leder på restauranten Chili, Casin Lieu, sier de tilbyr barneporsjoner fra hovedmenyen.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Nei, vi tilbyr også å lage nesten alle rettene vi har på menyen i barneporsjon, kan eier og daglig leder Casin Lieu fortelle. Og dette opplyser de kundene, som kommer med barn, om.

Men likevel er det få som velger det, og det går mest i pølse og chips. På spørsmål om hvorfor de ikke har noen kinesiske retter på barnemenyen i utgangspunktet, svarer han at han ikke har tenkt på det.

– Det er standard i Norge å ha en egen barnemeny, og den inneholder gjerne pølse, nuggets og chips, sier Lieu.

Men han innrømmer at han gjerne vil at barna som kommer skal spise kinesisk, som jo er deres spesialitet.

– Dette er jo våre fremtidige kunder, og at de liker maten fra de er små er jo bra for oss, sier Lieu.

Ikke undervurder barna

Anne Wang-Nilsen håper flere restauranter kan få øyene opp og se at barn liker annen mat enn pølse og hamburger.

– Jeg jobber hvert år med den eldste gruppa i en barnehage, hvor de utfordres til å smake på ulike ting. Og de liker utrolig mye, bare de får lov å prøve. Flere av foreldrene sier til meg at barna helst vil ha mat fra voksenmenyen når de ute å spiser.

For noen år siden var hun også rundt på ulike restauranter med skolestarterne, og da fikk nok noen restauranteiere seg en overraskelse.

– De smilte godt da barna kom inn og sa hva de ville ha på barnemenyen, og det ser også ut til at flere restauranter har blitt flinkere, og det er bra, sier Wang-Nilsen.

Marthe Moen hos Becks er enig med Wang-Nilsen i at barn bør få smake på ulike ting. Hun mener det ikke er lov å si at en ikke liker før en har smakt, og derfor prøver hun å utfordre barn som kommer på restauranten, til å prøve nye ting.

– Det er ekstra gøy når vi kan gjøre om en Becks hovedrett til en barneporsjon, og hente en tom tallerken etterpå, avslutter Moen med et smil om munnen.