NRK Meny
Normal

Finner nytt vikingskip i Vestfold

I løpet av året kommer arkeologer til å finne et nytt vikingskip i Vestfold. Det står det i alle fall i boka "Skatten fra Miklagard" av Tom Egeland – kjent for en rekke bøker med krim og spenning.

Tom Egeland
Foto: Hidle Bruvik / NRK

"Skatten fra Miklagard" er en frittstående fortsettelse av Egelands første ungdomsroman, "Katakombens hemmelighet" som kom i fjor.

Tom Egeland har siden 2006 arbeidet fulltid som forfatter og har skrevet flere spenningsromaner for voksne. Nå er han ute med sin andre spenningsroman for ungdom. Forfatteren selv sier han føler seg friere når han skriver for ungdom.

På mange måter er det det samme, men jeg føler meg friere når jeg skriver for ungdom.

Jeg forsøker å kombinere intens spenning med læring. Det å tenne en gnist av interesse for historie, teologi, mystikk eller hva det måtte være.

Nytt vikingskip

I den nye boka finner altså arkeologene et tredje vikingskip i Vestfold i tillegg til de to vi har fra før – Gokstadskipet og Osebergskipet. At historien skulle utspille seg i Vestfold var selvsagt for Egeland.

– Skulle historien i boka finne sted i Norge, så måtte det jo være Vestfold siden historikken er så tydelig og klar der.

Kan ungdom bruke boka som en faktabok?

– Det hørtes jo kjedelig ut, men ja det tror jeg, sier forfatteren med et smil.

Boka handler om gutten Robert som er på sommerferie i Vestfold sammen med moren sin. Nyheten om et oppsiktsvekkende funn sprer seg raskt, og vikinggutten Ulv finner veien inn i drømmene til Robert. Ulv vokter en skatt, og for å hindre at skatten havner i gale hender må Robert klarer å tyde et sett med gamle runer.

Flere bøker

Tittelen på den nye boka henspiller på Miklagard som er det norrøne navnet på Istanbul i Tyrkia. Njåls saga er en av ingrediensene, og i tillegg består boka også av illustrasjoner med det som tilsynelatende er runer. Egeland sier han er svært glad og interessert i vikingtiden.

Hele denne vikingkulturen er utrolig spennende, ikke minst for oss nordmenn som jo lever på de tuftene hvor vikingene holdt til.

"Skatten fra Miklagard" er den andre ungdomsboka om Robert, men Egeland sier flere eventyr venter for den unge gutten.

– Om Robert har jeg i hvert fall en ide til som jeg leker meg med, så får vi se hvor mange bøker det blir til sist.