Hopp til innhold

Har langt større risiko for å omkomme i brann

Jo eldre man blir jo større blir risikoen for å omkomme i brann. Hvis foreldrene dine er over 70 år, kan det være lurt å ta en prat med dem om brannsikkerhet i dag.

1. oktober er FNs eldredag, derfor setter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap søkelyset på brannsikkerhet for eldre. Her fra familien Rønning i Sandefjord. Sønnen Jonas oppfordrer mor Bitten til å innstallere komfyrvakt.

SE VIDEO: Jonas Rønning har tatt DSBs kampanje på ordet og har pratet med sine eldre foreldre i Sandefjord om brannsikkerhet i dag.

Ifølge statistikken har personer over 70 år fire og en halv ganger større risiko for å omkomme i brann enn resten av befolkningen.

1. oktober er FNs eldredag, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) benytter denne dagen til å sette søkelyset på brannsikkerhet for eldre.

DSB oppfordrer alle med eldre foreldre til å snakke med dem om brannsikkerhet i dag.

Cecilie Daae

OPPFORDRER: DSB-direktør Cecilie Daa håper så mange som mulig prater med sine eldre foreldre om brannsikkerhet i dag, på FNs eldredag (arkivbilde).

Foto: Eldgrim Fossheim / NRK

– Komfyren er den store synderen i kjøkkenbranner, derfor er det viktig at man snakker med sine eldre foreldre om å få installert en komfyrvakt, sier Cecilie Daae som er direktør i DSB.

En komfyrvakt er en sensor som overvåker temperaturen på kokeplatene. Hvis temperaturen blir for høy utløses en alarm. Reagerer man ikke på denne kuttes strømmen til komfyren.

– Komfyrvakt er veldig effektivt for å unngå brann, sier Daae.

54 omkom i boligbranner

Over 150 brann- og feiervesen, samt lokale el-tilsyn over hele landet er med på DBS' kampanje om brannsikkerhet for eldre.

– Dette er en stor satsing nasjonalt, og ikke minst lokalt. Dette er andre året vi har kampanjen og jeg tror absolutt vi kommer til å fortsette med den, sier Daae.

Ifølge Rune Huse, branninspektør i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB), omkom 54 personer i boligbranner i Norge i fjor.

– Denne statistikken blir dessverre verre og verre. 90 prosent av dem som omkommer er eldre mennesker og mennesker som mottar kommunale tjenester i hjemmet sitt eller en kommunal bolig, sier han.

– Billig investering

Rune Huse, branninspektør i Vestfold interkommunale brannvesen

Branninspektør Rune Huse sier at det også i år ser ut til å bli mange branner som har bakgrunn i komfyren.

Foto: Philip Hofgaard/NRK

Huse forteller at en tredjedel av VIBs utrykninger til privathjem i fjor skyldtes komfyrer.

– Vi rykket ut 25 ganger på grunn av branntilløp relatert til komfyr. Åtte av disse utviklet seg til å bli bygningsbranner, forteller han og legger til at årets tall ikke tyder på noen bedring.

– Hittil i år har vi rykket ut 22 ganger på grunn av komfyrer og ti av disse tilfellene har utviklet seg til å bli bygningsbranner. Beklageligvis har én kvinne omkommet på grunn av en komfyrbrann så langt i år.

I likhet med Daae anbefaler Huse eldre – og resten av befolkningen – å installere komfyrvakt.

– Det koster fra 3 500 kroner og oppover og er en billig investering hvis uhellet virkelig skulle være ute, sier Huse.

Antall som omkommer

Ifølge Huse brenner det ikke oftere hos personer over 70 år enn hos andre. Han sier at det er andre faktorer som gjør at eldre har større risiko for å omkomme ved brann.

– Når man blir eldre blir man kanskje litt mer distré. De kognitive evnene svekkes og man er tregere med å ta beslutninger. Fordi man er svakere fysisk enn da man var yngre oppholder man seg lenger i brannrommet. Da går det dessverre oftere galt, sier han.