Deler ut kaffe for å bedre brannsikkerheten

Brannvesenet oppfordrer til «kaffeprat» med eldre.

Mye sot etter komfyrbrann på et kjøkken.

TØRRKOKING: – Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet, sier DSB-direktør Cecilie Daae.

Foto: Arkivbilde/VIB

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I forbindelse med FNs eldredag, 1. oktober, setter derfor over 150 brann- og feiervesen og lokale eltilsyn over hele landet fokus på eldres brannsikkerhet.

DSB oppfordrer alle som har eldre foreldre til å snakke med dem om brannfarer, og hva man kan gjøre for å bedre brannsikkerheten.

– Jeg har tro på at en liten «kjøkkenprat» kan bidra til å redde liv. Praten kan dreie seg om alt fra å skifte røykvarslerbatteri, til å vurdere behovet for komfyrvakt, sier DSBs direktør Cecilie Daae.

Motiverer med kaffe

Brannsjef Per Olav Pettersen

KAFFEPRAT: Brannsjef Per Olav Pettersen oppfordrer deg til å prate med foreldrene eller besteforeldrene dine om brannfarer.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

For å oppfordre til denne «kjøkkenpraten», deler Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) ut poser med kaffe i de seks kommunene de har ansvar for.

– Hensikten er å motivere våre innbyggere til å ta en kaffeprat med eldre om brannfarer i eget hjem, sier brannsjef Per Olav Pettersen.

Komfyren er den største årsaken til boligbrann. De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, opplyser DSB.

Hittil i år har ni boligbranner i Tønsberg, Horten, Nøtterøy, Re, Holmestrand og Tjøme startet på komfyren. I tillegg har brannmannskapene rykket ut til 12 andre hendelser hvor årsaken har stått på komfyren.