NRK Meny
Normal

– Kvinnedagen er fortsatt viktig

Idun Eriksen og Hanne Johansen mener norske kvinner har det bra, men synes det er viktig å markere kvinnedagen

Kvinnedagen 8. mars

MARKERING: 8. mars-markeringen på Youngstorget i Oslo i 2005

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Jeg er ikke undertrykt og føler meg likestilt, men jeg synes ikke vi skal legge ned kvinnedagen og si at alt er greit.

Det sier Idun Eriksen mens hun mater sin lille sønn på en kafé i Tønsberg. Også venninnen Hanne Johansen mener norske kvinner har det bra, men nevner ulik lønn, sexisme og kroppspress som temaer der vi fortsatt har en vei å gå.

Det stilles store krav til jenters utseende. Vi skal se bra ut hele tiden og det er et enormt kroppspress i mediene og i reklamen, sier Johansen.

Idun Eriksen og Hanne Johansen

FORTSATT ULIKHETER: Idun Eriksen og Hanne Johansen mener kvinnedagen er viktig å markere.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Også menn har et krav om å se bra ut, men i media er det et større fokus på kvinner, for eksempel er mediene opptatt av hva kvinnelige statsråder har på seg. Jeg tror man ser på kvinner på en annen måte enn menn i mange sammenhenger, sier Eriksen.

– Vurderes ulikt

Også Liselotte Aune Lee, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Vestfold, mener menn og kvinner i både politikken og i arbeidslivet, vurderes ulikt i mange sammenhenger.

Jeg tror vi tåler mindre av kvinner enn av menn, og kvinners engasjement blir ofte tolket som sinne, sier Aune Lee.

Hun trekker frem forsvarsadvokat Mette Yvonne Larsen som et eksempel.

Larsen sier at hun får hun tilbakemelding om at hun er så sint når hun er på TV, men menn kan være brumlebasser uten at det er noe negativt i det, sier Aune Lee.

Gjør opp status

Kvinnedagen ble markert i Norge for første gang i 1915, da Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet avholdt et folkemøte for fred. Men den regelmessige, offisielle feiringen kom først i gang etter annen verdenskrig. Kvinnedagen hadde sin storhetstid på 1970-tallet, men senere sank oppslutningen. Men fortsatt er kvinnedagen viktig, mener Ap-politikeren.

Kvinnedagen er en fin anledning til å stoppe opp og gjøre opp status for hvor langt vi er kommet i kvinnepolitiske og likestillingspolitiske spørsmål. Vi ser at både politiske partier, tenketanker og interesseorganisasjoner bruker kvinnedagen til å komme med nye tanker og innspill til en bedre politikk, sier Aune Lee.

Liselotte Aune Lee

LIKESTILLING: Ap-politiker Liselotte Aune Lee mener vi fortsatt har en vei å gå når det gjelder likestilling, både i politikken og i arbeidslivet.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Må stå sammen

Idun Eriksen og Hanne Johansen skal ikke gå i tog i dag, men synes det er viktig å markere dagen.

Kvinner i mange land er undertrykte og utsatt for vold og mishandling og dersom ikke vi kvinner står sammen, er det mennene som vinner, sier Johansen.

– Dessuten er kvinnedagen viktig for å minne oss på den kampen kvinner før oss har tatt. Det er ikke så lenge siden det var veldig annerledes for kvinner i Norge også, sier Eriksen.