Hopp til innhold

– Jeg kjemper en håpløs NAV-kamp

Hukommelsesforstyrrelse, betydelige søvnproblemer og øresus. Yrkesskader, mener Stål-Inge Gjetmundsen og en rekke helseinstanser. NAV er uenig.

Stål-Inge Gjetmundsen

SIER NEI: Stål-Inge Gjetmundsen fra Sande i Vestfold har leger, nevrologer og spesialister i arbeidsmedisin i ryggen. Nav avslår likevel Gjetmundsens søknad om yrkesskadeerstatning.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

I nesten hele sitt yrkesaktive liv har Stål-Inge Gjetmundsen (49), bosatt i Sande i Vestfold, jobbet i og rundt bensin- og dieseltanker. Særlig i perioden 1995–2006 ble han eksponert for løsemidler og petrokjemiske stoffer da han jobbet for en underkontraktør for Statoil i Kirkenes, hvor han opprinnelig er fra.

Støttes av ekspertisen

Fastlege, nevrolog, nevropsykolog og avdeling for arbeidsmedisin ved Oslo universitetssykehus har alle utredet Gjetmundsen. Sistnevnte konkluderer med at skadene har kommet som følge av eksponering for løsemiddel.

Heller ikke nevropsykologen kan utelukke at det er eksponeringen for disse stoffene som har ført til skadene.

– Faktisk kan ingen av helseinstansene peke på andre årsaker til mine skader, forteller Gjetmundsen, som sliter med hukommelsesforstyrrelser, søvnproblemer og øresus.

Alle ovennevnte instanser, i tillegg til NAVs rådgivende lege i Sande, konkluderer med at 49-åringen ikke kan gå tilbake i jobb.

– Føler jeg ikke blir trodd

NAV på sin side sier at Gjetmundsen ikke har søkt om erstatning, men krav om godkjenning av yrkessykdom. Dette kravet har NAV avvist to ganger og nå er saken i Trygderetten.

– Jeg føler at de tror jeg lyver. Det er tøft å være i "NAV-mølla", man blir veldig sliten, sier Gjetmundsen.

I en uttalelse til NRK bekrefter Heidi Søberg, avdelingsdirektør for NAV sentralt yrkesskadekontor, at Gjetmundsen har fått avslag. Og ettersom saken er til behandling i Trygderetten kan ikke NAV gå nærmere inn i saken.

Heidi Søberg

Heidi Søberg, avdelingsdirektør for NAV sentralt yrkesskadekontor.

Foto: NAV

11. august regnet Trygderetten med å ha ferdigbehandlet saken om to uker.

Sover maks tre timer om dagen

Selv betegner Gjetmundsen egen helse som svært dårlig. Han sover kun 1–3 timer per natt og som følge av det kommer kort lunte og fysisk utmattelse.

At Gjetmundsen gjennom jobben har blitt kraftig eksponert for de nevnte stoffene, bekreftes av en nåværende leder i Statoil Fuel & Retail i Nord-Norge.

– Ingen anlegg var utstyrt med friskluftsutstyr og ingen hadde gassmasker som verneutstyr. Det var vanlig å jobbe inne i tanker og forurensede områder uten verneutstyr. Det skriver mannen i en e-post til Gjetmundsen. Han var montør i Norol (Norsk Brensel Olje AS) avd. Nord-Norge samtidig som Gjetmundsen jobbet der på midten av 90-tallet.

– NAV skjønner at jeg har vært eksponert for skadelige stoffer, men de er ikke enige i at tidsperspektivet tilsier at jeg har blitt skadet av det, sier Gjetmundsen.

Les også: