Zimbabwe går tom for sedler

Regjeringen i Zimbabwe får stadig større problemer med å betale lønn til soldatene i hæren og andre offentlig ansatte. Det er nemlig oppstått mangel på papir til å trykke opp mer penger.

100 miliarder-dollarseddelen som ble lansert i Zimbabwe mandag.

100 milliarder-dollarseddelen som ble lansert i Zimbabwe mandag.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS

Problemet er blitt akutt etter at et tysk firma, Giesecke & Devrient i München, har stanset leveransene av vannmerket seddelpapir til Zimbabwe.

Giesecke & Devrient er for øvrig langt fra ukjent med slike situasjoner, skriver London-avisen The Guardian.

Skjedd før

Det samme firmaet leverte nemlig papir til trykking av sedler under Weimarrepublikken i Tyskland på 1920-tallet. Den gang kom den tyske hyperinflasjonen opp i 300 millioner prosent per år, i Zimbabwe har den nå passert 40 millioner prosent på årsbasis.

– Sanksjoner har ført til stans i leveransene av seddelpapir fra Europa. Tjenestemenn sier at de frykter at seddelpressene kan bli stanset helt og holdent, hvis sanksjoner fører til at et annet europeisk firma trekker tilbake programvarelisenser, skriver The Guardian.

Seddelpressene hos det statlige trykkeriselskapet Fidelity Printers i Harare har i månedsvis gått uavbrutt døgnet rundt.

Knapt nok til brød

Sedler pålydende 100 milliarder zimbabwedollar er nå i omløp. Det er akkurat nok til å kjøpe et brød.

Det er ingenting fordi man ikke kan kjøpe noe for det. Med mine daglige utgifter trenger jeg minst 500 milliarder, sier en innbygger ifølge AFP.

Zimbabwe er landet med den verste inflasjonen i verden. Den offisielle inflasjonsraten har skutt i været fra 165.000 prosent i februar, til 2,2 millioner prosent i forrige uke

Les også: Lansering av ny seddel

SISTE NYTT

Siste nytt