Hopp til innhold

Verdi: 100.000.000.000 dollar

Zimbabwe har lansert en ny seddel pålydende 100 millarder zimbabwiske dollar. Det er akkurat nok til å kjøpe et brød.

Hundre millarder zimbabwiske dollar
Foto: DESMOND KWANDE / AFP

Zimbabwe er landet med den verste inflasjonen i verden. Den offisielle inflasjonsraten har skutt i været fra 165.000 prosent i februar, til 2,2 millioner prosent i forrige uke.

Les: Inflasjon på 2,2 millioner prosent

Mange økonomer mener imidlertid at den relle inflasjonen er mye høyere, og kan ligge på mellom 10 og 15 millioner prosent.

80 prosent av befolkningen er arbeidsløse, og innbyggerne står i kø for å få sine daglige uttak på 100 millarder dollar. Men pengene strekker ikke langt, ettersom matvareprisene settes opp i samme tempo.

- Det er ingenting fordi man ikke kan kjøpe noe for det. Med mine daglige utgifter trenger jeg minst 500 milliarder, sier en innbygger ifølge AFP.

Selges på eBay

Den nye seddelen dukket fort opp på auksjonsnettstedet eBay, med en startpris på 79 amerikanske dollar. Det tilsvarer fem amerikanske dollar i Zimbabwe med dagens kurs, og bare en dollar på svartebørsen.

Sentralbanken i Zimbabwe har i løpet av året lansert flere nye sedler for å holde tritt med den stigende inflasjonen.

I januar kom en seddel pålydende 10 millioner dollar, og i april kom en seddel verdt 50 millioner. Allerede i mai kom sedler pålydende 100 og 250 millioner zimbabwiske dollar, tett fulgt av 5, 25 og 50 millarder.

Forhandler om makten

Regjeringen i Zimbabwe prøver på sin side å forhandle med opposisjonen om en maktdeling i landet. Samtidig har EU utvidet sine straffetiltak ved å føre opp 37 enkeltpersoner og fire private selskaper på sin sanksjonsliste.

Les: Partene i Zimbabwe forhandler om maktdeling

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki har meklet mellom partene, og sier forhandlinger er en bedre måte å løse krisen på enn internasjonale straffetiltak.

SISTE NYTT

Siste nytt