Hopp til innhold

Zikaviruset fører til at flere vil ta abort

Antall kvinner som vil ta abort i Brasil er mer enn doblet etter at Zikaviruset ble kjent i fjor høst. Også ellers i det abortrestriktive Sør-Amerika er det en kraftig økning.

Mann på sykkel foran grafitti

En mann i den brasilianske byen Recife sykler forbi et veggmaleri av en gravid kvinne med teksten «Alle har rett til liv». Zika-utbruddet har ført til at det er blitt fart i debatten om abort i Brasil.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Amerikanske helsemyndigheter slo i april fast at zikaviruset forårsaker mikrokefali – tilstanden som gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Gravid kvinne i Brasil

Eritania Maria, gravid i sjette måned, i byen Recife i Brasil tidligere i år. Det var i områdene rundt Recife nordøst i landet at Zika-epidemien først ble kjent.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Nå viser en undersøkelse publisert i New England Journal of Medicine en kraftig økning i antall kvinner som har vil ta abort.

Forskerne bak undersøkelsen har sammenlignet hvor mange som har henvendt seg til hjelpeorganisasjonen Women on Web for å få tak i abortpiller.

Tallene viste at i Brasil har det vært en økning på 108 prosent i henvendelsene om abortpille etter at de første advarslene om Zikaviruset ble kjent 17. november i fjor.

Også i land som Ecuador (107,7 prosent), Venezuela (93,3 prosent), Honduras (75,7 prosent), Colombia (38,7 prosent), Costa Rica (36,1 prosent) og El Salvador (35,6 prosent) har det vært en kraftig etterspørsel etter abortpillene.

Ber om hjelp

Henvendelsene til Women on Web viser kvinner som er svært bekymret for hva Zika kan gjøre med fosteret deres, skriver BBC.

– Jeg er veldig bekymret. Jeg er gravid i andre måned og i landet mitt er Zika oppdaget. Vi er alle veldig redde og jeg vil ikke ha en syk baby, vær så snill. Jeg vil ikke fortsette svangerskapet mitt fordi det er veldig vanskelig, skriver en kvinne fra Peru.

Frykten hennes gjenspeiles hos en kvinne fra Venezuela.

– Jeg fikk Zika for fire dager siden. Jeg elsker barn, men synes ikke det er en klok beslutning å beholde en baby som vil lide. Jeg trenger en abort. Jeg vet ikke hvem jeg skal henvende meg til. Vær så snill og hjelp meg så snart som mulig, skriver hun.

– Mange av kvinnene følte at de var uinformerte og var veldig redde, sier doktor Abigail Aiken, en av forskerne bak undersøkelsen, til Reuters.

WHOs oversikt over utbredelsen av Zika-viruset.

WHOs oversikt over utbredelsen av Zikaviruset.

Foto: WHO

Strenge abortregler

Sør-Amerika er gjennomgående den verdensdelen med de strengeste abortlovene.

Brasil er det landet som er hardest rammet av Zikaviruset og i Brasil er abort bare tillatt om kvinnens liv er i fare eller om graviteten er et resultat av voldtekt.

Kvinner som gjennomfører illegale aborter risikerer fra ett til tre års fengsel.

Også de andre landene som har opplevd en økning i etterspørselen etter abort, har strenge abortlover.

Doktor Aiken sier at det er veldig vanskelig å få tak i presise tall om abort i Latin-Amerika.

Hun sier til BBC at de reelle tallene kan være enda høyere enn tallene i undersøkelsen, fordi mange kvinner «har brukt usikre metoder eller besøkt lokale illegale abortleger».

SISTE NYTT

Siste nytt