Zika-vaksine kan være klar til høsten

Amerikanske forskere mener de kan begynne å teste en vaksine mot zikaviruset i september.

Aedes aegypti-mygg

Zikaviruset smitter gjennom myggtypen Aedes aegypti.

Foto: Felipe Dana / Ap

Vaksinen skal bruke syntetisk genetisk informasjon fra viruset til å sette i gang en reaksjon fra kroppens immunforsvar.

Dermed skal kroppen være klar til å kjempe mot viruset før man blir smittet.

Anthony Fauci, som leder USAs vaksineprosjekt ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases, sier til BBC at han håper å ha en vaksine klar de første testene innen september.

– Da vil vi ha en vaksine som kan testes på mennesker, men den vil ikke være klar til distribusjon, sier Fauci.

Prioriterer gravide

Det vil trolig ta nærmere to år før vaksinen er klar til vanlig bruk. Det er likevel raskt, sier visedirektør Barney Graham ved National Institute of Health Vaccine Research Center (NIH), der vaksinen utvikles.

– Utfordringen er at vi ikke vet så mye om zika, men vi vet mye om andre typer flavivirus. Zika er et flavivirus. DNA-vaksiner kan gå fort, vi har gjort det tidligere med fugleinfluensa, ebola og hiv, sier han.

Brazil Zika CDC

Flere barn er født med mikrokefali i Brasil etter utbruddet av zikavirus i Sør-Amerika.

Foto: Andre Penner / Ap

I første omgang vil forskerne fokusere på gravide og kvinner i fruktbar alder. Det er foreløpig ikke mulig å hjelpe barna som allerede er smittet av viruset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har karakterisert zikaviruset som en internasjonal krise, og anslår at mellom tre og fire millioner mennesker kan bli smittet.

WHO slår også fast at det er svært sannsynlig at viruset er en direkte årsak til fødselsskadene mikrokefali og Gullain-Barre-syndrom.

Utbruddet har rammet store deler av Sør-Amerika og Karibia. Det myggbårne zikaviruset er også påvist i USA og Europa.

SISTE NYTT

Siste nytt