Hopp til innhold

Gravide Carolina frykter Zika-viruset: – Jeg ber til Gud om et friskt barn

RIO DE JANEIRO (NRK): Hun er 20 år og gravid, og hun bor i en forstad til Rio de Janeiro. Carolina Adriano (20) er en av millioner av brasilianske kvinner som nå lever i dyp frykt for Zika-viruset.

Gravide Caroline smører seg med myggolje

Myggoljen er blitt svært viktig for gravide Carolina Adriano.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Carolina bor i Nova Iguaçu, et fattig område noen mil fra sentrum av Rio de Janeiro. Sammen med sin mann Luciano har hun nettopp flyttet inn i en ny leilighet. Fortsatt gjenstår det litt arbeid før leiligheten er helt klar.

– Vi har ennå ikke fått møblene, sier hun unnskyldende, og viser NRK rundt i de nesten tomme rommene.

Men hun har langt større bekymringer enn dette.

Forsøker å beskytte seg

Hun er gravid i åttende uke, og alt handler nå om å beskytte det ufødte livet mot en uhyggelig trussel: Det myggbårne Zika-viruset, som trolig er årsaken til at barn blir født med hjerneskaden mikrokefali.

En flaske med myggolje er blitt en viktig del av livet for Carolina, som forteller at viruset har rammet også i hennes nærområde.

– Jeg smører meg tre ganger om dagen, for her er det mye vegetasjon og mygg, og vi har hatt tilfeller av zika i området. Så jeg beskytter meg så godt jeg bare kan, sier hun, og smiler trist.

Forsøker å hindre myggen

Carolina føler seg nokså maktesløs i den situasjonen hun er havnet i. Men hun og mannen hennes gjør en daglig innsats for å hindre at myggen legger egg og formerer seg.

– Selv den minste ansamling av vann kan være et sted der det klekkes ut mygg, og vi er veldig nøye med å unngå dette, sier Carolina.

Samtidig er hun oppgitt over at ikke alle tar det samme ansvaret som de gjør.

– Men det er ikke nok at vi gjør en innsats. Alle må bidra, og dessverre er mange av naboene utrolig sløve. Mannen min fant nettopp en liten vanndam i nabolaget, der det var tusener av mygglarver. Slikt gjør meg oppgitt og rasende, sier hun.

Gravide Carolina og ektemannen

Carolina og ektemannen forsøker å gjøre det de kan for å unngå myggstikk og beskytte barnet i magen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

I Guds hender

Og hun orker nesten ikke å tenke på at hun ennå har sju måneder igjen av svangerskapet.

– Jeg er redd. Veldig redd. Men jeg kan jo ikke gjøre annet enn å vente og tro på det beste.

– Du er fast i troen?

– Ja, jeg legger det i Guds hender. Jeg ber til Gud hver kveld om at han skal gi meg et friskt barn, sier 20-åringen.

Ubeskyttet folk

Spredningen av zika-viruset og faren for å føde barn med mikrokefali har vært et sjokk for brasilianerne. Flere hundre tusen er blitt smittet av zika på få måneder, og mer enn fire tusen barn er blitt født med mikrokefali – uvanlig lite hode, og alvorlig hjerneskade.

 Alexandre Chieppe – en av Brasils fremste eksperter på myggbårne sykdommer.

Alexandre Chiepe sier Brasil har et gunstig klima for spredning a

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Zika er et nesten nytt virus i Brasil. Derfor er befolkningen uten immunitet, noe som har ført til en eksplosiv økning i antall smittede, forklarer Alexandre Chieppe – en av Brasils fremste eksperter på myggbårne sykdommer.

I tillegg er Brasil et land med ideelle forhold for myggen, sier eksperten.

– Vi har et veldig gunstig klima for spredning av mygg – høye temperaturer og mye regn. De samme faktorene som har ført til en dengue-epidemi her i Brasil er til stede når det gjelder zika-viruset. I øyeblikket har vi ingen prognoser på hvor omfattende denne epidemien kan blir, men vi er veldig bekymret, understreker han.

Klekkes ut i hjemmet

Brasils myndigheter har erklært unntakstilstand i helsesektoren, og setter nå i verk en rekke drastiske tiltak. Mer enn 220.000 soldater og titusener av sivile helsearbeidere går når fra hus til hus over hele landet for å informere folk om hva de skal gjøre for å beskytte seg og for å unngå at myggen fortsetter å spre seg.

– Våre studier viser at opptil 90 prosent av utklekkingsstedene for mygg er inne i folks hjem sier eksperten Alexandre Chieppe, som er rådgiver for Brasils helsemyndigheter i kampen mot zika-viruset.

– Litt vann i et glass kan være nok til at det klekkes ut tusener av mygg, og det er derfor veldig viktig å mobilisere alle landets innbyggere for å få ned bestanden. Dette er en krig, og selv om fienden er liten, så har vi allerede sett hvor stor skade den kan gjøre, sier eksperten.

Kamp mot zika i Brasil

En helsearbeider forsøker å hindre smitte.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

OL og karneval

Selv om Zika-epidemien først og fremst er en menneskelig tragedie, så handler det også om store nasjonale interesser for Brasil.

Kommende helg starter det verdenskjente karnevalet her i Brasil og hundretusener av besøkende er ventet til landet. Nå frykter myndighetene at Zika-viruset skal skremme bort turistene og bringe store økonomiske tap.

Denne uken gjennomførte myndighetene her i Rio en omfattende desinfisering av byens sambastadion, Sambodromen, der de populære paradene holdes under karnevalet. Gulkledde helsearbeidere er sendt ut med insektsmiddel som sprayes på steder hvor myggen kan legge egg og hvor smitte kan oppstå.

Bildene av storaksjonen har gått verden rundt, og de er et klart signal fra myndighetene i Brasil: «Vi vil gjøre alt for unngå problemer for våre gjester – både under karnevalet og i forbindelse med de olympiske sommerleker i august.»

Ifølge ekspertene vil spredningen av zika-viruset bli mindre når det nærmer seg OL, fordi dette er en tid på året da myggproblemene er små. Men ingen føler seg sikre og det tas ingen sjanser i kampen mot viruset.

Insekstsmiddel som brukes i kampen mot Zika

Brasil skal avholde det storslåtte karnevalet snart, og er også vertskap for OL. Derfor gjøres alt som kan for å stanse viruset.

Foto: Leo Correa / Ap

Ikke planlagt

Brasils helseminister har oppfordret landets kvinner til å vente med å få barn, og selv om dette rådet er omstridt innad i regjeringen, så er det mange som finner det fornuftig.

En av dem er Carolina Adriano, som har smertelig erfart hvilken påkjenning det er å være gravid slik situasjonen er i Brasil nå. Frykten for det ufødte barnets helse er noe hun kjenner på.

– Jeg synes det er et godt råd fra helseministeren. Og jeg skulle gjerne fulgt det selv. Mitt barn var ikke planlagt, og det var en overraskelse at jeg ble gravid. Hvis jeg kunne velge nå, så hadde jeg unngått det, sier 20-åringen i Nova Iguaçu i delstaten Rio de Janeiro.

SISTE NYTT

Siste nytt