Hopp til innhold

Zelenskyj sier motoffensiven er i gang i Ukraina

Putin har hevdet at Ukrainas motoffensiv har startet. Zelenskyj har vært tyst, men lørdag bekrefter han at den lenge varslede ukrainske offensiven mot de russiske okkupasjonsstyrkene er i gang.

Ukrainske soldater nær byen Bakhmut

KAMPER: Ukrainske soldater nær frontlinjen til byen Bakhmut der det lenge har vært harde kamper mellom russiske og ukrainske styrker

Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Zelenskyj at motoffensive og defensive tiltak er i gang i landet, men vil ikke si hvilket stadium de er på.

Det er de siste dagene blitt rapportert om harde kamper på flere frontavsnitt i øst og sør.

På fredag uttalte Russlands president Vladimir Putin at Ukraina definitivt hadde startet våroffensiven, men at den har vært mislykket så langt.

– Vi kan definitivt si at den ukrainske motoffensiven har startet, sier Russlands president Vladimir Putin til det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Men da Zelenskyj samme dag ble bedt om å kommentere påstandene bare trakk på skuldrene og hevet øyenbrynene.

Storbritannia: – Varierende fremgang i Ukraina

Ifølge Det britiske forsvarsdepartementet har de ukrainske styrkene sannsynligvis hatt god fremgang i noen områder og trengt gjennom den første forsvarslinjen til Russland.

I andre områder har den ukrainske fremgangen vært langsommere, skriver forsvarsdepartement i en uttalelse.

Samtidig hevder de at den russiske fremgangen har vært varierende.

Noen av militærenhetene utfører troverdige forsvarsoperasjoner, mens andre har trukket seg tilbake, samtidig som det rapporteres om økende russiske tap mens de trekker seg tilbake gjennom egne minelagte områder.

En ukrainsk tjenestemann går i en skyttergrav nær frontlinjebyen Bakhmut, i Donetsk-regionen, Ukraina 30. mai 2023

En ukrainsk tjenestemann går i en skyttergrav nær frontlinjebyen Bakhmut, i Donetsk-regionen, Ukraina 30. mai 2023

Foto: Reuters

Les: Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

– Offensiven er i gang

Ifølge hovedlærer ved seksjonen for landmakt på Krigsskolen, Palle Ydstebø har den venta storoffensiven i allerede startet

Offensiven er nok i gang, men mer i en forberedende fase enn selve hovedangrepene. Det kan fortsatt ta uker før retning og metoder blir klarere, sier Ydstebø

Det har vært flere mindre ukrainske angrep på i alle fall fire akser fra Bakhmut og langs fronten i Donetsk og Zaporizjzja. Disse bærer preg av å være oppklaring med vold for å finne svakheter i det russiske forsvaret. Samtidig fortsetter de ukrainske angrepene mot viktige mål i de russiske bakre områdene.

Palle Ydstebø

Hovedlærer ved seksjonen for landmakt på Krigsskolen, Palle Ydstebø sier den ukrainske storoffensiven er i gang, men mer i en forberedende fase enn selve hovedangrepene.

Putin: – Motoffensiven har vært mislykket

Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har ikke de ukrainske styrkene greid å bryte gjennom de russiske forsvarslinjene i Zaporizjzja-regionen.

Ifølge Putin har de ukrainske styrkene de siste dagene lidd «betydelig tap», men han legger til at de fortsatt har «et offensivt potensial».


Ydstebø mener at Ukraina ikke har vært tjent med å ikke annonsere storoffensiven.

Ukraina har brukt informasjon aktivt i forberedelsene, og vil fortsatt bruke det for å påvirke russerne og skape usikkerhet om det meste, og prøve å psyke de ut. Når de finner det formålstjenlig så regner jeg med at de gjør det kjent på den måten som gir maksimal uttelling.

Les også: Russland skal utplassere taktiske atomvåpen: – Signaliserer svakhet

SISTE NYTT

Siste nytt