Hopp til innhold

Russland skal utplassere taktiske atomvåpen: – Signaliserer svakhet

Taktiske atomvåpen fra Russland vil bli plassert i juli i Belarus. Det er uansvarlig og signaliserer svakhet, sier statssekretær Eivind Petersson.

Russia Belarus

Den belarusiske presidenten Alexander Lukasjenko snakker under et møte med Russlands president Vladimir Putin i Bocharov Ruchei-residensen i Sotsji, Russland 9. juni 2023.

Foto: Pavel Bednyakov / AP

– Om Russland gjennomfører utplasseringen av kortrekkende kjernevåpen i Belarus, vil det være nok en uansvarlig handling fra Russland i den pågående krigen mot Ukraina.

Det sier statssekretær Eivind Vad Petersson til NRK.

I dag opplyste nyhetsbyrået Tass at Russland vil begynne å utplassere taktiske atomvåpen i nabolandet Belarus i juli.

Det er den russiske presidenten, Vladimir Putin, som skal ha kommet med budskapet under et møte med sin belarusiske kollega i Sotsji.

– Det vil også være et signal om svakhet, legger Petersson til.

– De store russiske tapene på bakken i Ukraina har gitt kjernevåpnene økt betydning i russisk retorikk.

Statssekretær Eivind Vad Petersson.

TEGN PÅ SVAKHET: Statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet sier at uttalelsene om kjernevåpen i invasjonen av Ukraina forteller at Russland sliter på fronten.

Foto: Sturlason

I mai undertegnet Russland og Belarus en avtale om utplassering av våpnene.

Myndighetene i Minsk sa den gang at belarusiske soldater hadde fått opplæring i bruk av Iskander-systemet, som kan avfyre raketter med atomstridshode.

Belarus, ledet av president Aleksandr Lukasjenko, er en trofast alliert av Russland. Myndighetene i landet har latt Russland bruke belarusisk territorium for invasjonen av Ukraina.

Et svar til Vesten

Allerede i fjor sommer lovet Putin å plassere atomvåpen i Belarus for å svare på såkalt aggresjon fra Vesten.

I et russisk fjernsynsintervju på søndag bekreftet han planen. Der sa han at ti belarusiske krigsfly allerede er montert for å bære russiske atomvåpen. Han sa også at et lagringsanlegg for stridshodene vil være klart innen 1. juli.

USA har gjort dette i flere tiår, sa Putin, og insisterte på at planen ikke var forskjellig fra den amerikanske praksisen med å plassere atomvåpen i allierte land. Det avviste vestlige tjenestemenn.

Som svar på Putins kommentarer sa en talsperson for NATO, Oana Lungescu, søndag at «vi ikke har sett noen endringer i Russlands stilling til atomvåpen som ville føre oss til å justere vår egen». Men hun kalte Putins retorikk «farlig og uansvarlig».

Ukraina ba om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å ta opp «den siste provokasjonen fra det kriminelle Putin-regimet». Josep Borrell Fontelles, EUs øverste diplomat for utenriks- og sikkerhetspolitikk, sa på sin side at blokken «er klar til å svare med ytterligere sanksjoner».

Taktiske atomvåpen har aldri blitt brukt i krig. De er utviklet for å kunne utslette en militær fiende og dens utstyr på slagmarken. Strategiske atomvåpen kan derimot utslette hele landområder.

SISTE NYTT

Siste nytt