Yunus tar avskjedigelse til retten

Fredsprisvinner Muhammad Yunus går til retten etter at han ble sparket fra banken han selv grunnla, Grameen bank.

Fredsprisvinner og grunnlegger av Grameen Bank, Mohammad Yunus

Fredsprisvinner og grunnlegger av Grameen Bank, Mohammad Yunus.

Foto: Mario Tama / Afp

Klagen mot at han ble sparket fra ledelsen i banken han selv grunnla, blir behandlet i retten i Dhaka torsdag.

LES: Etterforskning mot Grameen Bank
LES: 608 millioner bistandskroner på avveie

Onsdag opplyste Bangladeshs sentralbank at Yunus var avskjediget fordi han hadde hatt stillingen som direktør mye lenger enn loven ga adgang til.

Yunus leverte en anmodning om å protestere mot oppsigelsen, ifølge en advokat. Det vil det bli en åpen høring torsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Trist utvikling

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) beklager avskjedigelsen til Yunus .

– Dette er en meget trist utvikling. Det vi ser, er en brutal maktkamp internt i Bangladesh. Yunus er en svært populær person, både hjemme og ute, og det skaper alltid motstandere, sier Solheim til NTB.

Han har flere ganger vært i kontakt med Yunus, senest for et par uker siden på telefon.

– Jeg presiserte at vi fra norsk side ikke sitter på noe som kan brukes mot ham. Det har jeg også gjort klart overfor internasjonale medier, sier Solheim.

Lån til fattige

I 2006 ble Grameen Bank og Muhammad Yunus tildelt Nobels fredspris sitt arbeid for å skape økonomisk og sosial utvikling nedenfra gjennom såkalt mikrokreditt, det vil si små lån til fattige bangladeshere.

Regjeringen i Bangladesh har beordret en etterforskning etter anklager mot banken som kom fram i en NRK-dokumentar i fjor.

SE DOKUMENTAREN HER

Brennpunkts dokumentar ”Fanget i mikrogjeld” viser en helt annen side av mikrokreditt enn det Muhammad Yunus og hans fredsprisvinnende bank Grameen Bank framstiller i offentligheten.

Hadde helt andre formål

I dokumentaren avsløres hvordan 608 millioner kroner gitt av Norge, Sverige og andre land med et pennestrøk ble overført fra Grameen Bank til et nyetablert selskap med helt andre formål enn å gi fattige kvinner mikrolån.

Tidligere har Bangladeshs statsminister, Sheikh Hasina, beskyldt Grameen Bank for å «suge penger fra fattige» gjennom sine mikrolån. Hun har også beskyldt Yunus for å lure seg unna skatt.

SISTE NYTT

Siste nytt