NRK Meny
Normal

Thailands statsminister dømt for maktmisbruk

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra er skyldig i maktmisbruk og må gå av, konkluderer landets forfatningsdomstol.

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra

Mange frykter ny uro vil prege Thailand etter at statsminister Yingluck Shinawatra ble avsatt i dag.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Yingluck Shinawatra har hele tiden avvist at hun har gjort seg skyldig i maktmisbruk Mange frykter nå at den politiske uroen som har preget landet de siste seks månedene kan blusse opp.

Gruppen av senatorer som har anmeldt henne, mener at Yingluck misbrukte sin makt da hun etter å ha blitt statsminister i 2011 byttet ut sikkerhetssjefen for å befeste regjeringspartiets makt.

Den siste runden med protester ble startet av Yinglucks motstandere i høst. De mener at hun er en nikkedukke for sin bror, tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Han bor nå i frivillig eksil etter å ha blitt dømt for korrupsjon.

Minst 25 mennesker er drept og flere hundre såret under demonstrasjonene de siste månedene.

Blander seg ikke inn i hvordan den neste statsministeren skal velges

Flere regjeringsmedlemmer må slå følge med statsministeren, mens andre kan bli sittende. Men domstolen vil ikke blande seg inn i hvordan den neste statsministeren skal velges, og regjeringen kan bli sittende inntil en ny regjering blir utnevnt, ifølge dommen.

– Yingluck kan ikke lenger bli værende i sin stilling som fungerende statsminister, sa en dommer i onsdagens rettsmøte.

Forfatningsdomstolen har også tidligere spilt en viktig rolle i å avsette regjeringer som har vært knyttet til familien Shinawatra.

Det er uklart om dommen vil utløse et politisk vakuum eller om en av de gjenværende ministrene i regjeringen vil kunne utnevnes som Yinglucks etterfølger. Den avsatte statsministerens motstandere jublet og blåste i fløyter utenfor rettsbygningen i Bangkok da dommen var klar.

– Jeg er glad, til tross for at ikke hele regjeringen er avsatt. Folk som ikke respekterer loven, bør kastes, sier Linjong Thummathorn, en av demonstrantene, til AFP.

Thailands statsminister må gå av

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra må gå av etter at landets forfatningsdomstol har funnet henne skyldig i maktmisbruk.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters/NTB Scanpix

Enstemmig

Dommen var enstemmig, og det tok en time å lese den opp. Opplesningen ble sendt direkte på thailandsk fjernsyn.

Yingluck er funnet skyldig i å ha byttet ut sjefen for den nasjonale sikkerhetstjenesten etter at hun tiltrådte som statsminister i 2011.

Ifølge de ni dommerne ble dette gjort for å styrke regjeringspartiets posisjon og for å gi fordeler til et familiemedlem. Den nye sikkerhetssjefen var Yinglucks svoger. Alle ministrene som må gå av, var ifølge domstolen innblandet da sikkerhetssjefen ble byttet ut.

Yingluck avviser anklagene og sier at hun handlet til landets beste.

Frykter uro

Domstolens konklusjon var ventet. Observatører har ment at den politiske uroen kan blusse opp igjen i Thailand etter onsdagens kjennelse.

Siden november i fjor har demonstranter krevd at Yingluck må gå av. De har anklaget henne for korrupsjon, maktmisbruk og for å ha kjøpt stemmer.

De mener også at landet i realiteten styres av Yinglucks storebror, Thaksin Shinawatra, milliardæren og eksstatsministeren som lever i frivillig eksil etter at han ble dømt for korrupsjon.

Rødskjortene

Yingluck og hennes parti har imidlertid stor støtte blant fattigfolk på landsbygda. Opposisjonen har på sin side mange tilhengere i middelklassen i byene og har sin maktbase i blant annet militæret.

Yinglucks støttespillere, de såkalte rødskjortene, har sagt at de vil forsvare henne hvis hun blir avsatt.

Det kan føre til nye sammenstøt mellom Thailands to politiske fløyer, som begge har greid å mobilisere tusenvis av mennesker i Bangkoks gater under masseprotester de siste årene.

Minst 25 mennesker er drept og flere hundre såret under den siste runden med demonstrasjoner de seks siste månedene.

THAILAND-PROTEST/ Pro-government "red shirt" protest leader Jatuporn Prompan waves to his supporters during a rally in Nakhon Pathom province

Yinglucks støttespillere, de såkalte rødskjortene, har sagt at de vil forsvare henne hvis hun blir avsatt.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt