BJ Soper skyter på blink i Redmnd Oregon
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Angrep er det beste selvforsvar

REDMOND, OREGON (NRK): De frykter myndighetene og lærer barna å skyte, men alt de ønsker er å ta bedre vare på jorda.

BJ Soper setter det halvautomatiske geværet til skulderen og fyrer av et par runder mot blinken.

BJ Soper skyter sammen med datteren sin Calley

BJ Soper skyter sammen med sin fire år gamle datter, Calley.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Blant sønderskutte halloween-gresskar og menneskeligendene blink, trener selvforsvarsgruppa Central Oregon Constitutional Guard på å håndtere farlige situasjoner på en nedlagt militærleir like utefor Redmond.

Skyter sammen med datteren

Soper stopper opp og terper skuddhurtighet sammen med kona før han snur seg mot sin fire å gamle datter. Hun løper rundt i rosa genser og med plastsmykke rundt halsen.

– Vil du skyte med mamma eller pappa, spør han, og finner frem en 22-kaliber rifle.

Sammen med Rob, Tony og Alex møtes familien her så ofte de kan, og barna er selvfølgelig med.

– Min datter på fire er nysgjerrig, og den beste måten å gjøre henne trygg på våpen, er å ta henne med og lære henne hvordan de fungerer, sier Soper, mens han retter på ørebeskyttelsen til datteren og forklarer hvorfor de er her.

Mange amerikanere er bekymret over utviklingen i USA og stoler ikke på myndighetene. Under president Obama har antallet private selvforsvarsgrupper eksplodert.

– Dette er grunnleggende selvforsvarsteknikker, og vi øver på situasjoner der vi blir utsatt for en trussel der vi ikke har et annet valg enn å forsvare oss.

For de er ikke her for å bli bedre jegere eller vinne konkurranser. De er her fordi de ikke stoler på at myndighetene er i stand til å beskytte dem i en potensiell krise.

– Jeg stoler ikke i det hele tatt på myndighetene. Det de har gjort mot meg, og det jeg har sett de gjøre, har ført til at jeg ikke stoler på dem. Jeg stoler heller ikke på FBI og at de folkevalgte gjør jobben sin, sier Soper, som bor på en liten gård like utenfor Redmond. Der har de et matlager som kan vare i over et halvt år.

Lisa Soper gjør klar en rifle

Lisa Soper gjør klar en rifle som datteren Calley kan skyte med.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

900 prosent økning

Siden Barack Obama flyttet inn i De hvite hus, har antallet private selvforsvarsgrupper eksplodert i USA.

Fra 148 i 2008 til 1360 i 2012. Det er en økning på over 900 prosent.

Nå er tallet gått litt tilbake og det skal være 998 slike grupper i USA, ifølge Southern Poverty Law Center, en antirasistisk gruppe som overvåker ekstremisme.

Grafikk med antallet selvforsvarsgrupper

I løpet av Barack Obamas presidentperiode har antallet selvforsvarsgrupper økt kraftig i USA.

Foto: Tom Bob Peru Aronsen / NRK

Donald Trump har lenge henvendt seg til det som har blitt kalt den stille majoriteten med sinte hvite menn, og han har gitt denne bevegelsen ny giv.

– Trump har virkelig gitt disse gruppene næring, og har sagt ting som presidentkandidater vanligvis ikke sier, sier Darrell West ved Brookings Institute.

– Mange mennesker i konservative høyreorienterte anti-myndighetsgrupper ønsker ikke at myndighetene skal blande seg for mye inn i livene deres. De er sterke våpenforkjempere og de er kritiske til innvandring.

Darrell West, Brookings Institute

Darrell West mener mange nå tør å si hva de mener på grunn av Donald Trump.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kampen for beiterettigheter

De kaller seg gjerne patrioter og mener at de føderale myndighetene ikke følger den amerikanske grunnloven. De vil stanse det de mener er systematisk misbruk av rettigheter til jord, våpen, ytringsfrihet og andre friheter i den amerikanske grunnloven.

Her i Oregon er det spesielt beiterettigheter og retten til å ferdes i utmark som er viktig.

– Det er veldig viktig for folk å forstå at hvis vi ikke kan bruke jorda, så kan vi heller ikke bruke ressursene. Vi føler at menneskene i storbyene tror at det bare er å hente mer kylling og oksekjøtt på lageret når det er tomt, men dette kommer fra et sted, sier Soper, mens han viser frem grisene sine som snart skal til slakteren.

–​ Det gir en egen tilfredsstillelse å spise mat du har laget selv.

Kampen mellom myndighetene og sivile er langt fra ny i USA.

– Mye av selvforsvarsbevegelsen vi ser i USA i dag stammer fra de mange sammenstøtene mellom sivile og politi på 90-tallet. Blant annet Ruby Ridge i Idaho og i Waco i Texas, der 90 mennesker mistet livet, sier Mark Pitcavage i den jødiske Anti-Defamation League til Washington Post.

Så var det noen år med tilbakegang, før selvforsvarsbevegelsen igjen fikk et stort oppsving med konfrontasjon ved Cliven Bundys ranch i Nevada i 2014, da føderalt politi og hundrevis av væpnede Bundy-tilhengere sto mot hverandre i en strid om bondens nei til å betale avgift for å la sitt kveg beite på statens jord.

Det var også dette som vekket den gamle rodeo-stjernen Soper.

– For tre år siden trodde jeg vi var verdens beste land. Ting skjedde og livet var enkelt, men da jeg så myndighetene bruke våpen mot sine egne innbyggere og bare ga folk lov til å snakke bak et gjerde, da slo det meg at dette ikke er rett, og dette er ikke det USA jeg kjenner og elsker, sier Soper.

BJ Soper og datteren i stua i Redmond

BJ Soper mener det er veldig viktig å ha våpen i nærheten av datteren Calley slik at hun blir vant til dem.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Farlig frifinnelse

Da politifolkene trakk seg tilbake for ikke å risikere et blodig sammenstøt, kalte Bundys støttespillere det for en seier og ble oppmuntret til å gjennomføre flere lignende væpnede aksjoner i fjor, ved gullgruver i Oregon og Montana.

I januar tok flere titalls bevæpnede okkupanter, anført av Bundys sønner Ammon og Ryan, over besøkssenteret til viltreservatet Malheur National Wildlife Refuge like ved Burns i Oregon.

Det var denne aksjonen som førte til at okkupanten Robert «LaVoy» Finicum ble skutt og drept av politiet. En nær venn av Soper, som har stått midt oppe i alt sammen.

Han sier han har forsøkt å være en mer moderat stemme i en bevegelse som kanskje er mest kjent for sine hissigpropper.

BJ Soper med våpen

BJ Soper har alltid med seg sin 45-kaliber pistol.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg er ikke en voldelig person, jeg ønsker ikke å trekke våpen og skyte mot noen. Jeg mener vårt beste våpen og største stryke er vår mulighet til å si hva vi mener, og snakke sammen.

Og i forrige uke ble de syv som hadde okkupert besøkssenteret i naturreservatet frikjent.

– Denne frikjennelsen kan være veldig farlig. For dette kan ha motivert flere til å ty til våpen og okkupere lignende offentlige bygg og kreve landrettigheter de ikke har, og i verste fall kan flere miste livet, sier Mark Potok ved Southern Poverty Law Center til Washington Post.

Mange tror nå at Donald Trump er mannen som kan privatisere mer offentlig land, og hans ønske om å lempe på kravene slik at alle kan bære våpen skjult, gir han i hvert fall en stemme i Redmond.

– Jeg stoler ikke på Clinton i det hele tatt. Hun er et ondt menneske som ikke jobber for USAs beste, men på den andre siden så har jeg problemer med Trump også. Men for meg er han et bedre valg, sier Soper.

Delte meninger

Dave Morgan, redaktør Redmond News Today

Dave Morgan forstår mye av frustrasjonen til de mange selvforsvarsgruppene, men mener de må forholde seg til loven.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Men meningene er delte i Redmond. De lokale jegerne og fiskerne er skeptiske til måten selvforsvarsgruppene tar seg til rette, og mange mener at det er bedre å jobbe med systemet enn mot det.

– De forstår at vi må ha lov og orden, men samtidig ønsker de å drive kvegdrift. Det er en del av dem amerikanske kulturen og historien, sier Dave Morgan, redaktør i Redmond News Today.

– Jeg har medfølelse og sympati med dem, men de må innse at hvis alle bare krevde retten til landområder og ikke vil betale noe for det, vil landet til slutt havne i kaos.

Bærer alltid våpen

En gang i uka samles Soper og hans venner til en matbit på den lokale pizzasjappa. Her leser de i grunnloven, og det er spesielt den 2. grunnlovstillegget som opptar dem. Retten til å bære våpen er hellig her.

– Jeg bærer alltid våpen, for jeg har fått så mange trusler mot meg og min familie. Jeg mener det er min plikt overfor dem jeg er glad i, å beskytte meg og dem. Og det er min rett, sier Soper, mens han klapper seg på den venstre hofta.

– Det er en 45-kaliber, vi tuller ikke her oppe, sier han med et smil.

For her stoler man ikke på at myndighetene vil ordne opp.