Basseng i Olongapo
Foto: Privat

– Jeg har aldri vært alene med ungjenter

I to år har nordmannen «Torn» sittet i varetekt på Filippinene, siktet for menneskehandel, produksjon av overgrepsbilder av barn og voldtekt. Dømmes han, risikerer han livstid i fengsel.

Fredag morgen, 27. mai. i år, venter NRK på «Torn» utenfor rettslokalet i Olongapo. Rettslokalet ligger bare noen hundre meter unna fengselet hvor han sitter i varetekt sammen med over 1000 andre fanger.

Der sitter filippinske draps- og voldtektsmenn. Mange har sittet der i flere år.

Det sitter en sveitser der også. Han er mistenkt for det samme som «Torn».

Denne fredagen skal 40–50 av fangene inn til høring.

Bakerst i rekken, iført håndjern, kommer «Torn» inn hovedinngangen.

Vi har snakket med ham et par ganger på telefon tidligere. «Torn» er glad for at vi kommer. Han ønsker oppmerksomhet om saken, og hilser med et smil.

– God morgen, sier han.

Vi har over lang tid ønsket å intervjue «Torn», blant annet for å konfrontere ham om en rekke private bilder. Bildene og kommentarene som hører til er seksualiserte, og viser at han har hatt jevnlig kontakt med mindreårige på Filippinene.

Siktet nordmann i Olongapo

HØRING: Den siktede nordmannen ankommer rettslokalet i Olongapo i håndjern.

Foto: Annemarte Moland / NRK

Pågripelsen

«Torn» ble pågrepet 11. juni, 2014 mens han pratet i telefonen med moren sin hjemme i Norge. Plutselig stormet filippinsk politi leiligheten hans.

To 15 år gamle jenter og familiene deres hadde vært hos politiet og anmeldt ham for overgrep. Inne i leiligheten fant politiet sexleketøy og hundrevis av seksualiserte bilder. «Torn» ble pågrepet og satt i varetekt.

Jentene hevdet at nordmannen hadde misbrukt dem ved tre anledninger, og at han delte bilder av dem på internett.

«Torn» har hele tiden nektet for alt. Han hevder han er utsatt for et komplott, og at et syndikat har fabrikkert bevisene mot ham.

Olongapo

63-åringen lot seg fascinere av Sørøst-Asia allerede på 80-tallet. Så ofte han kunne, reiste han til Thailand, og etter hvert sa han opp jobben hjemme i Norge for å bosette seg i utlandet.

Først prøvde han lykken lenger sør på Filippinene, men valgte til slutt å slå seg ned i Olongapo i 2003 hvor han skal ha livnært seg som fotograf.

Olonapo City - Home of the most beautiful women in the world

Olongapos slagord

Olongapo ligger ca. fire times kjøretur vest for hovedstaden Manila, og var i mange år en viktig marinebase for USA. Før basen stengte i 1992 var den blant de største amerikanske basene utenlands.

I Olongapo vokste prostitusjonsmarkedet i takt med basen, og på 70-tallet fikk den tilnavnet «Sin City» da det var over 30 sexbarer i hovedgata.

Det samme skjedde i Angeles, rundt Clark-flyplassen, litt lenger nord. Der hadde det amerikanske luftforsvaret sin base.

Da amerikanerne trakk seg ut, forsvant store deler av kundegrunnlaget, men fortsatt er byene kjente reisemål for sex-turistene.

Sexbarer i Olongapo

SEXBAR: Det er fortsatt flere sexbarer i Olongapo, men det var større tilfang av kunder da amerikanske marinesoldater var stasjonert i området.

Foto: Vincent Go / NRK

Bevisene

I rettslokalet har mange møtt frem for få et glimt av fangene som skal inn til høring.

Nysgjerrige familiemedlemmer prøver alle å få plass bakerst i det lille rommet hvor alle fangene stues sammen. Lengst fremme sitter «Torn». Han er en av få som stiller med advokat, og ganske raskt blir han tatt med til et annet rom hvor aktor og to ansatte fra domstolen venter på ham.

Rettslokale Olongapo

HÅNDJERN: «Torn» møter advokaten sin når fredagens høring er over. Torn hevder han er utsatt for et komplott og ser frem til å slippe ut av fengsel snart.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Foran dem ligger store mengder dokumenter – bevis i saken mot «Torn». En person fra domstolen går igjennom dokumentene side for side. Mange av sidene inneholder bilder fra beslaget i leiligheten for to år siden. Nakenbilder.

«Torn» er siktet for 11 forhold totalt. 8 av forholdene gjelder produksjon av overgrepsbilder, to gjelder menneskehandel og én gjelder voldtekt. Advokaten hans, Fernando Perito, sier bildene politiet fant i leiligheten ikke beviser noen ting.

– Det er bilder av thailandske jenter han fikk i en konvolutt på flyplassen i Bangkok, sier Perito.

Advokaten mener ingen av jentene på disse bildene er mindreårige, men bildene er likevel en del av bevisene mot «Torn», som aktor vil bruke i saken mot ham.

Bildene av de 15 år gamle jentene, som anmeldte ham, mener advokaten bare er tull.

– Han har aldri møtt disse jentene. Den første gangen han så bildene, var da jeg viste dem for ham her om dagen, sier advokaten.

Advokaten

Advokat Fernando Perito

NAKENBILDER: «Torns»forsvarer viser frem nakenbildene av jentene som anmeldte Torn. Han sier bildene er fabrikkerte, og at jentene aldri møtte Torn før de anmeldte ham.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Perito er «Torns» tredje advokat.

Han har vært i Olongapo siden onsdag. Perito sier han har mottatt drapstrusler i forkant av turen til Olongapo. Derfor har han tatt med seg en livvakt i tillegg til sjåføren.

Men Perito er selvsikker, og sier at han ikke frykter noen. Han er også overbevist om han skal få «Torn» ut av fengsel innen kort tid.

– Jeg tror på ham, og når jeg tror på en klient, er jeg sikker på at jeg vinner, sier han.

Advokaten mener jentene ble brukt at syndikatet for å presse «Torn» for penger.

– Disse to jentene var bevis plantet av politiet her. Jeg kan ødelegge dem, sier han.

Intervjuet

Fredagens høring er en langtekkelig affære. NRK får ikke være til stede når domstolen går igjennom bevisene, men blir bedt om å vente på gangen. Vi venter også på at retten skal behandle en forespørsel om intervju.

Når fangene i gule T-skjorter endelige kommer ut, prøver «Torn» fortsatt å smile. Han har et godt forhold til den filippinske pressen. Den profilerte journalisten, Ramon Tulfo, har det siste året skrevet flere saker til fordel for nordmannen.

Kø utenfor fengselet i Olongapo

KØ: Lørdag stiller mange seg i kø utenfor fengselet før de slipper inn til sine ektemenn og kjærester. Utenfor kan man foreta nødvendige innkjøp til de innsatte.

Foto: Paal Wergeland / NRK

I desember i fjor kom han med et juleønske til domstolen i Olongapo. Han ønsket «Torns » løslatelse. I en kommentar til en filippinsk avis skrev han at en angrende 17-åring kom til kontoret hans og fortalte at et syndikat hadde fått henne til å sette opp en felle for «Torn».

Tulfo skriver videre at jenta kom til ham fordi hun syntes synd på «Torn»– en mann hun aldri hadde møtt før hun så ham på politistasjonen i Olongapo.

Når «Torn» føres tilbake til fengslet, har domstolen ennå ikke behandlet NRKs intervjuforespørsel. Først noen timer senere kommer avslaget. Domstolen nekter NRK et intervju. Men vi kan møte ham neste dag i fengselet – uten TV-kamera og opptaksutstyr.

Basseng i Olongapo

UNGE JENTER: I 2012 besøkte «Torn» et resort i utkanten av Olongapo. I badeanlegget tok han selfies med det han beskriver som unge, unge jenter.

Foto: Privat

Bildene

Lørdag morgen er det lang kø utenfor fengselet. Det er tydeligvis en populær besøksdag. Det er nesten bare kvinner i køen utenfor fengselet. Alle har handlet på forhånd og har med seg varer inn.

NRK stiller også i køen. Selv om vi ikke får ha med opptaksutstyr inn, ønsker vi svar på hvorfor «Torn» har bilder av seg selv sammen med mindreårige på Filippinene.

På et av bildene, tatt 7, okt. 2012, to år før han ble pågrepet, befinner han seg i et basseng med flere unge gutter og jenter. Bildet ser ut til å være en selfie, tatt med et Panasonic-kamera i en resort i Olongapo.

I en kommentar til bildet skriver «Torn»:

«Jeg hadde de unge, unge jentene her i hele går til kl. 22 …. Not bad.»

Badeanlegget ligger et godt stykke unna områdene turistene besøker når de er i Olongapo, og er et sted filippinske familier tar med ungene, enten for en dagstur, eller et kortere opphold.

På et annet bilde han deler med en kamerat, byr to unge jenter seg frem. Til svar skriver kameraten:

«Bildet av jentene som venter på meg var helt supert. Får nesten litt reisefeber ...»

Jenter på Filippinene

REISEFEBER: Til en kamerat skriver «Torn»: Sender med et 'mens vi venter på deg-bilde'.

Foto: Privat
Naken jente

JOMFRU: «Torn» har mottatt flere seksualiserte bilder fra andre skandinaviske menn. Han har også sendt flere seksualiserte bilder av unge jenter.

Foto: Privat

«Torn» har også mottatt flere seksualiserte bilder av filippinske jenter fra godt voksne, skandinaviske menn. Selv hevder mennene at disse jentene er under 18 år. I en kameratslig tone beskriver mennene hvordan de har funnet jentene, og skryter av at de er jomfruer.

Kontoret

«Torn»møter oss på kontoret i fengselet. Flere ansatte er også til stede. Etter hvert kommer også den assisterende fengselsdirektøren til.

De tillater ingen spørsmål om saken, og all kommunikasjon må foregå på engelsk.

«Torn» forteller om kultursjokket da han ble kjent med Sørøst-Asia for første gang. Bangkok 1981 – det var billig og enkelt.

Han prøvde å drive en beach-resort på Cebu. Giftet seg, men det funket ikke. Så solgte han hytta og prøvde å spe på med inntekter fra fotooppdrag.

Når vaktene ikke følger like godt med, prøver vi å slippe til med et par spørsmål:

Har du vært sammen med mindreårige på Filippinene?

– Nei, jeg ville aldri ha blitt sett alene med de unge her.

Har du betalt penger til syndikatet?

Fengselet i Olongapo

KUN ENGELSK: Ledelsen i fengselet ville ikke la NRK stille spørsmål om den pågående saken. All kommunikasjon måtte foregå på engelsk.

Foto: Vincent Go / NRK

– Ja, jeg betalte 500.000 pesos (Journ.anm.: i overkant av 90.000 kroner) til den forrige advokaten. Han stakk av gårde med 200.000. Resten gikk med til å betale den ene jenta.

Hun har trukket anmeldelsen.

Men bildene av ham i bassenget får vi aldri vist ham.

NRK har flere ganger i ettertid prøvd å komme i kontakt med «Torn» uten å lykkes. Når NRK ringer forsvareren igjen og spør hva han sier til bildene, avviser han det hele.

– Alle disse bildene er fabrikkerte. Nei, dette er hans private bilder. Hvis du ikke tror meg, er det greit. Takk, sier han og legger på røret.