Xi: – Kina kommer ikke til å tillate kaos og krig på Koreahalvøya

Kinas president Xi Jinping sier landet ikke kommer til tillate at kaos og krig bryter ut på Koreahalvøya etter Nord-Koreas gjentatte provokasjoner.

Xi Jinping

Kinas president Xi Jinping under åpningsseremonien av Konferansen om samkvem og tillitsskapende tiltak i Asia.

Foto: IORI SAGISAWA-POOL / Afp

Nordkoreanernes ønske om å utvikle atomvåpen i strid med FN-bestemmelser, har skapt sinne i Kina og økt spenningene i regionen.

– Som en nær nabo av halvøya vil vi absolutt ikke tillate krig eller kaos der. Det vil ikke være til nytte for noen, sa Xi i en tale i sikkerhetsorganisasjonen Konferansen om samkvem og tillitsskapende tiltak i Asia (CICA), skriver nyhetsbyrået Reuters.

Partikongress

Nord-Korea gjennomførte sin fjerde atomprøvesprengning i januar i år og fulgte det opp med forskjellige tester av ballistiske missiler som kan brukes til å frakte slike atomvåpen.

De siste månedene har Nord-Korea også gjennomført en prøvesprenging av det landet hevder er en hydrogenbombe, i tillegg til gjentatte rakettoppskytinger og trusler om atomangrep mot USA.

Kom Jong-un og hans regjering forventes å foreta nok en atomprøvesprengning før det nordkoreanske kommunistpartiet holder sin første partikongress på 36 år den 6. mai.

De fleste analytikere forventer at Kim Jong-un vil bruke kongressen til å styrke sin egen posisjon og sitt grep om landets politiske maktbaser.

Redusert handelen

Kina er Nord-Koreas eneste store allierte, men landet er sterkt kritiske til Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og ga sin støtte til de strenge nye sanksjonene FN innførte mot landet i forrige måned.

Det har gjort at landet blant annet har lagt ned store deler av handelen med Nord-Korea etter den siste resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd.

Kina står for omtrent halvparten av alt som importeres til Nord-Korea, og rundt 25 prosent av det som eksporteres fra Nord-Korea går til Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell: – Mente å bruke taseren

Politiet har offentliggjort video fra kroppskameraet til den kvinnelige politibetjenten som skjøt en 20-åring i Minnapolis. USAs president Joe Biden maner til ro.