Wolfowitz skylder på media

Avgående president for Verdensbanken, Paul Wolfowitz, gir media skylda for å ha presset han ut av stillingen.

Paul Wolfowitz
Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Wolfowitz trakk seg fra toppjobben tidligere denne måneden etter å ha blitt utsatt for et massivt press fra flere hold.

Bakgrunnen for skandalen var at Wolfowitz gav sin kjæreste Shaha Riza forfremmelse og en solid lønnsøkning da hun ble flyttet over fra Verdensbankens kommunikasjonsavdeling og til det amerikanske utenriksdepartementet da han ble utnevnt som sjef.

Dette for å unngå en habilitetskonflikt.

Les: Wolfowitz går av

Nå gir altså Paul Wolfowitz media og en "overopphetet atmosfære" i Verdensbanken skylden, og han på den bakgrunn tvunget til å trekke seg, ifølge BBC.

- Handlet i god tro

Begunstiget - Shaha Riza

Begunstiget - Shaha Riza.

Foto: AP

I et intervju med BBC forteller eks-sjef, og eks-viseforsvarsminister,  Wolfowitz om sin skjebne. 

 

- Jeg er glad for at styret i Verdensbanken aksepterte min forklaring om jeg handlet i god tro, og at handlingen var etisk forsvarlig, sier Wolfowitz til BBC.

Han sier videre at det ikke var hans handlinger som gjorde at han måtte gå, men at saken etterhvert skapte en så sterk mediastorm, også innad i i banken, at han til slutt i realiteten ikke hadde annet valg enn å trekke seg.

Kontroversiell sjef

Wolfowitz` utnevnelse til å bli sjef i Verdensbanken var i utgangspunktet kontroversiell, og uglesett av mange av de store europeiske landene.

Bakgrunnen for denne misnøyen var at Wolfowitz ble betegnet som en av arkitektene bak Irak-krigen.

Fra jobben som vise-forsvarsminister i USA gikk den omstridte amerikaneren til toppjobben som sjef for Verdernsbanken i 2005.

I dag, to år etter, står han ribbet tilbake. Også kvinnen som på mange måter er sakens kjerne, kjæresten Shaha Riza, har sviktet Wolfowitz.

Les: Ydmyket, sparket og dumpet  

Paul Wolfowitz har sin siste arbeidsdag som sjef i verdens mektigste bank 30. juni.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt