NRK Meny
Normal

Wolfowitz går av

Styret i Verdensbanken opplyser at den omstridte sjefen Paul Wolfowitz går av 30. juni.

Paul Wofowitz
Foto: CALEB JONES / AP

De 24 styremedlemmene som representerer bankens eierland har sittet  i tre dager for å komme til enighet om hvordan de løser krisen rundt Wolfowitz.

I uttalelsen fra styret heter det "... at styret har godtatt Wolfowitz’ beslutning om å trekke seg som president i Verdensbanken."

Paul Wolfowitz selv sier at han trekker seg av hensyn til bankens interesser, og at han hele tiden har handlet i god tro.

I sin uttalelse erkjenner styret at "...feil ble begått på begge sider". Det vil straks starte letingen etter Wolfowitz sin etterfølger. 

Begunstiget - Shaha Riza

Kvinnen som felte kjæresten - Shaha Riza.

Foto: AP

Wolfowitz gav sin kjæreste Shaha Riza forfremmelse og en solid lønnsøkning da hun ble flyttet over fra Verdensbankens kommunikasjonsavdeling og til det amerikanske utenriksdepartementet da Wolfowitz ble utnevnt som sjef. Dette for å unngå en habilitetskonflikt.

Lønnen til Riza har hele tiden vært betalt av banken. Med sine 200.000 dollar har hun tjent mer enn utenriksminister Condoleezza Rice.

Kompromiss

Så sendt som under et døgn siden, sa Wolfowitz at han ikke ville trekke seg frivillig, selv om amerikanske medier rapporterte at styret satt og diskuterte seg frem til en sluttpakke for ham.

Det er ikke kjent hva sluttpakken innebærer. 

De fattigste menneskene i verden fortjener det beste vi kan levere. Nå er det nødvendig å finne en vei videre.

Paul Wolfowitz etter kunngjøringen om avgangen

Wolfowitz har ment seg utsatt for en svertekampanje. Han måtte etter at avsløringene av lønnspakken kom, og etter at en granskingd-kommisjon var satt ned, beklage det han karakteriserte som en "feil". Men ikke noe mer.

Kampen over

Det er de europeiske landene i den internasjonale utviklingsbanken som har forlangt Wolfowitz sin avgang sammen med de ansatte.

Problemet er at  president George W. Bush har stått last og brast med sin tidligere viseforsvarsminister.

Og det er USA som bestemmer hvem som skal styre Verdensbanken, mens Europa har tilsvarende "makt" over Det internasjonale pengefondet - en fordeling som ble inngått da de såkalte Bretton Woods-institusjonene ble etablert etter annen verdenskrig

Men i dag kom de første signalene om at kampen for Wolfowitz var over. 

Under sin pressekonferanse med britenes statsminister Tony Blair, sa Bush at han beklaget krisen i Verdensbanken. Men han gjentok ikke kravet om at Wolfowitz skulle bli sittende.

Ny kandidat klar

I en uttalelse etter styrets kunngjøring, sier Bush at han motvillig aksepterer Wolfowitz sin oppsigelse, men at han ville foretrukket at han ble sittende i jobben.

Det hvite hus opplyser også at Bush raskt vil kunngjøre en ny kandidat til stillingen som sjef i Verdensbanken.

Granskingskommisjonen konkluderte mandag denne uken med at bankens etiske regler ble brutt da den nyutnevnte Paul Wolfowitz ga sin venninne forfremmelse og lønnsøkning.

Da Wolfowitz ble sjef for Verdensbanken i 2005 - også det etter mye bråk -  gjorde han kampen mot korrupsjon til sin fanesak. Som følge av dette ble økonomiske hjelpeprogram til flere utviklingsland suspendert.

30. juni er det slutt, også for Wolfowitz.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt