Hopp til innhold

Willoch: – Hun ordnet opp

Norske politikere husker Maragaret Thatcher som en dyktig politiker med stor gjennomføringsevne. Kåre Willoch mener «Jernladyen» var skarpere i offentligheten enn hun var privat.

Kåre Willoch minnes Margaret Thatcher

Se video: Kåre Willoch minnes Margaret Thatcher.

Willoch mener Margaret Thatcher førte landet ut av politiske og økonomiske problemer og inn i varig fremgang.

Den 87 år gamle tidligere britiske statsministeren døde mandag morges etter et slag.

Kåre Willoch møtte «Jernladyen» flere ganger og sier hun var både interessant og hyggelig.

– I offentlig opptreden og debatt kunne hun virke skarpere, for å si det forsiktig.

– Hun var det Storbritannia trengte

Willoch mener blant annet at Falklandskrigen var et riktig grep av Thatcher. Han synes også avviklingen av koloniherredømmet i Hongkong fortjener å nevnes som en viktig hendelse i hennes karriere.

– Hun var det Storbritannia trengte for å komme ut av en nedgangstid. De hadde for store offentlige utgifter og en fagbevegelse som ikke var så ansvarlig som den vi hadde i Norge. Hun ordnet opp med en motstandskraft som var overraskende og beundringsverdig, sier Willoch.

Artikkelen fortsetter.

Thatcher og Brundtland

Margaret Thatcher var på offisielt besøk i Norge i 1986. Her spiser statsministrene Thatcher (t.v.) og Gro Harlem Brundtland middag på Akershus festning i forbindelse med besøket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Samarbeid tross uenighet

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland satt selv som statsminister i Norge i to perioder mens Thatcher ledet Storbritannia.

Brundtland sier hun ikke alltid var enig med Thatcher, politisk, men har likevel stor respekt for hva hun oppnådde.

– Det står stor respekt av Margaret Thatchers politiske virke, sier Gro Harlem Brundtland til NRK i en uttalelse, via sin rådgiver Jon Mørland.

Mens Thatcher var den første kvinnelige statsministeren i Europa, var Brundtland den andre. Thatcher var blant annet på offisielt besøk i Norge i 1986, og møtte da Brundtland som statsminister.

– Margaret Thatcher var en sterk og imponerende politisk leder, som har satt betydelige spor etter seg, i Storbritannia og internasjonalt., sier Gro Harlem Brundtland.

– Vi delte ofte ikke synspunkter eller visjoner, men kunne samarbeide, tross dette, sier hun.

erna solberg

Høyre-leder Erna Solberg mener Margaret Thattcher var enormt viktig for å modernisere Storbritannia.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– En av verdens fremste

Også den nåværende Høyre-lederen, Erna Solberg, reagerer med sorg på dødsbudskapet.

– Dette er trist å høre. Hun er en av de absolutt fremste kvinnelige politikerne verden har sett, sier Høyres leder Erna Solberg til NRK.

Solberg sier Thatcher var enormt viktig for å endre og modernisere britisk økonomi. Solberg mener hun snudde rundt på - og moderniserte Storbritannia i sin tid som statsminister.

– Thatcher var også en formidabel skikkelse i internasjonal politikk selv om hun bremset i EU. På verdensbasis var hun opptatt av demokrati og menneskerettigheter.

– Kvinner får oftere stempel

Solberg sier også at hun husker godt noe av det siste Thatcher gjorde som aktiv politiker, nemlig å rette verdens oppmerksomhet mot hvordan Saddam Hussein holdt på å slakte ned kurdere etter den første Gulfkrigen.

Erna Solberg sier at hun ikke var enig i absolutt alt Thatcher gjorde, men tror hennes minne i Storbritannia for bestandig vil være som en av de store statsministrene.

– Men hun ble ikke kalt Jernladyen uten grunn?

– Nei, men nå har kvinner oftere en tendens til å stempel på seg enn andre. Hun var likevel bestemt og resolutt. Det var slik hun gjennomførte helt nødvendige endringer i det britiske samfunnet. Storbritannia var på vei nedover, og på mange måter lammet, sier Solberg.

Siv Jensen

Siv Jensen mener Thatcher alltid stod støtt når det stormet rundt henne.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Sto støtt i stormen

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen er enig i at det er en stor politiker som nå har gått bort.

– Hun har satt spor etter seg i britisk politikk og verdenspolitikken. Hun gjennomførte reformer som står den dag i dag, til tross for stor motstand, sier hun.

Jensen møtte selv «Jernladyen» for noen få år siden.

– Hun var en skygge av seg selv på den tiden, fordi hun allerede da var syk. Men det var stort for meg å møte henne. Hun har stått så støtt i alle de politiske stormene hun har stått i.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fire døde og flere skadd etter utested kollapset på Mallorca

Frykter at flere kan være fastklemt etter at en bygning kollapset på den populære ferieøya Mallorca.