Hopp til innhold

Willoch: – Hun ordnet opp

Norske politikere husker Maragaret Thatcher som en dyktig politiker med stor gjennomføringsevne. Kåre Willoch mener «Jernladyen» var skarpere i offentligheten enn hun var privat.

Kåre Willoch minnes Margaret Thatcher

Se video: Kåre Willoch minnes Margaret Thatcher.

Willoch mener Margaret Thatcher førte landet ut av politiske og økonomiske problemer og inn i varig fremgang.

Den 87 år gamle tidligere britiske statsministeren døde mandag morges etter et slag.

Kåre Willoch møtte «Jernladyen» flere ganger og sier hun var både interessant og hyggelig.

– I offentlig opptreden og debatt kunne hun virke skarpere, for å si det forsiktig.

– Hun var det Storbritannia trengte

Willoch mener blant annet at Falklandskrigen var et riktig grep av Thatcher. Han synes også avviklingen av koloniherredømmet i Hongkong fortjener å nevnes som en viktig hendelse i hennes karriere.

– Hun var det Storbritannia trengte for å komme ut av en nedgangstid. De hadde for store offentlige utgifter og en fagbevegelse som ikke var så ansvarlig som den vi hadde i Norge. Hun ordnet opp med en motstandskraft som var overraskende og beundringsverdig, sier Willoch.

Artikkelen fortsetter.

Thatcher og Brundtland

Margaret Thatcher var på offisielt besøk i Norge i 1986. Her spiser statsministrene Thatcher (t.v.) og Gro Harlem Brundtland middag på Akershus festning i forbindelse med besøket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Samarbeid tross uenighet

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland satt selv som statsminister i Norge i to perioder mens Thatcher ledet Storbritannia.

Brundtland sier hun ikke alltid var enig med Thatcher, politisk, men har likevel stor respekt for hva hun oppnådde.

– Det står stor respekt av Margaret Thatchers politiske virke, sier Gro Harlem Brundtland til NRK i en uttalelse, via sin rådgiver Jon Mørland.

Mens Thatcher var den første kvinnelige statsministeren i Europa, var Brundtland den andre. Thatcher var blant annet på offisielt besøk i Norge i 1986, og møtte da Brundtland som statsminister.

– Margaret Thatcher var en sterk og imponerende politisk leder, som har satt betydelige spor etter seg, i Storbritannia og internasjonalt., sier Gro Harlem Brundtland.

– Vi delte ofte ikke synspunkter eller visjoner, men kunne samarbeide, tross dette, sier hun.

erna solberg

Høyre-leder Erna Solberg mener Margaret Thattcher var enormt viktig for å modernisere Storbritannia.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– En av verdens fremste

Også den nåværende Høyre-lederen, Erna Solberg, reagerer med sorg på dødsbudskapet.

– Dette er trist å høre. Hun er en av de absolutt fremste kvinnelige politikerne verden har sett, sier Høyres leder Erna Solberg til NRK.

Solberg sier Thatcher var enormt viktig for å endre og modernisere britisk økonomi. Solberg mener hun snudde rundt på - og moderniserte Storbritannia i sin tid som statsminister.

– Thatcher var også en formidabel skikkelse i internasjonal politikk selv om hun bremset i EU. På verdensbasis var hun opptatt av demokrati og menneskerettigheter.

– Kvinner får oftere stempel

Solberg sier også at hun husker godt noe av det siste Thatcher gjorde som aktiv politiker, nemlig å rette verdens oppmerksomhet mot hvordan Saddam Hussein holdt på å slakte ned kurdere etter den første Gulfkrigen.

Erna Solberg sier at hun ikke var enig i absolutt alt Thatcher gjorde, men tror hennes minne i Storbritannia for bestandig vil være som en av de store statsministrene.

– Men hun ble ikke kalt Jernladyen uten grunn?

– Nei, men nå har kvinner oftere en tendens til å stempel på seg enn andre. Hun var likevel bestemt og resolutt. Det var slik hun gjennomførte helt nødvendige endringer i det britiske samfunnet. Storbritannia var på vei nedover, og på mange måter lammet, sier Solberg.

Siv Jensen

Siv Jensen mener Thatcher alltid stod støtt når det stormet rundt henne.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Sto støtt i stormen

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen er enig i at det er en stor politiker som nå har gått bort.

– Hun har satt spor etter seg i britisk politikk og verdenspolitikken. Hun gjennomførte reformer som står den dag i dag, til tross for stor motstand, sier hun.

Jensen møtte selv «Jernladyen» for noen få år siden.

– Hun var en skygge av seg selv på den tiden, fordi hun allerede da var syk. Men det var stort for meg å møte henne. Hun har stått så støtt i alle de politiske stormene hun har stått i.

SISTE NYTT

Siste nytt