Hopp til innhold

Margaret Thatcher er død

Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher er død. – Storbritannia har mistet en stor leder, sier statsminister David Cameron.

Hilsen ved Thatchers død

En hilsen er lagt ned utenfor Thatchers hjem i London.

Foto: CARL COURT / Afp

Margaret Hilda Thatcher, født 13. oktober 1925, var Storbritannias første og hittil eneste kvinnelige statsminister.

87-åringen døde tidlig mandag morgen av slag, bekrefter hennes talsperson Lord Tim Bell.

– Det er med stor tristhet Marc og Carol Thatcher gjør det kjent at deres mor, Baronesse Thatcher, døde fredfullt etter et slag i morges, sa Lord Bell.

Jernlady

Thatcher ble kjent som «Jernladyen», ikke minst etter at hun ledet Storbritannia under Falklandskrigen i 1982. Hun var leder for det konservative partiet fra 1975 til 1990.

Hun ble statsminister i 1979 og gikk av i 1990, etter å ha blitt vraket av sitt eget parti.

Etter hennes avgang i 1990 ble det uventet raskt stille rundt henne. Helsen begynte å skrante på 90-tallet, og hun ble verre da ektemannen Denis døde i 2003. I 2008 offentliggjorde datteren hennes at moren led av demens.

Thatchers regjering privatiserte en rekke statseide industriselskap. Hun satt også ved makten da Storbritannia gikk til krig mot Argentina om Falklandsøyene i 1982.

Kritikere mener hun gjorde en rekke grep som førte til større arbeidsløshet og større sosiale forskjeller i Storbritannia. Tilhengerne hennes på høyresiden ser henne imidlertid som en helt.

NRK fulgte Margaret Thatcher på valgturné i Storbritannia i 1979. Reporter er Kjell Lokvam.

Se video: Vi følger Margaret Thatcher på valgturne

Dronning Elisabeth har gitt uttrykk for sin tristhet og sier at hun vil sende en privat hilsen til Thatchers familie, heter det i en uttalelse fra det britiske slottet.

David Cameron

David Cameron sier Storbritannia har mistet en stor leder med Margaret Thatchers død.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

– Storbritannia har mistet en stor leder, en stor statsminister og en stor brite, sier statsminister David Cameron.

Han avbryter en reise til flere europeiske land og reiser hjem fra Madrid mandag ettermiddag, opplyser en talsmann for statsministeren.

– Hun forandret vårt land for alltid og vi er henne alle stor takk skyldig. Det er få som vil kunne måle seg med hennes ettermæle. Hvil i fred, Margaret, sier utenriksminister William Hague.

Thatcher hadde ikke ønsket en statlig begravelse, melder Statsministerens kontor. Hun skal stedes til hvile fra St. Paul-katedralen. Det vil bli en seremoniell begravelse, på sammen måte som den prinsesse Diana fikk i 1997 og dronningmoren i 2002. Deretter skal hun kremeres i en privat seremoni.

– Et ekspempel for andre kvinner

– Hun viste våre døtre at glasstakene kan knuses, sier USAs president Barack Obama. Han mener hun vant frihet og at hun var et eksempel til etterfølgelse.

Selv husker han hvordan hun sto skulder ved skulder med president Ronald Reagan under den kalde krigen. Obama sier hun viste hvordan politiske ledere ikke var nødt til å la seg rive med av samtidens bølger, men heller forme dem med moralsk overbevisning, mot og jernvilje.

Statsminister Jens Stoltenberg trekker fram Thatcher som en av svært få kvinner som nådde til topps i politikken og som samtidig er den statsministeren som har sittet lengst ved makten i løpet av de siste 150 årene.

– Margaret Thatcher var en uredd og sterk, men også kontroversiell statsminister som endret Storbritannia i sin regjeringstid, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Gorbatsjov og Thatcher

Mikhail Gorbatsjov og Margaret Thatcher

Foto: ROY LETKEY / Afp

– Hun var en stor politiker og en skarp person. Hun vil gå inn i vårt minne og i historiebøkene, sier den tidligere sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov. Han hadde hyppige møter med Thatcher på slutten av den kalde krigen.

Konflikt med fagforeninger

Thatcher hadde en langvarig konflikt med fagforeningene i Storbritannia, som hun mente undergravet det parlamentariske demokratiet og den økonomiske veksten. Det hele toppet seg i 1984, da myndighetene foreslo å legge ned tjue av landets gruver og å si opp 20.000 gruvearbeidere.

Samfunnene i Yorkshire der gruvene var, har fortsatt høyere arbeidsløshet enn landsgjennomsnittet.

I 2011 kom filmen om «Jernkvinnen». Meryl Streep hadde hovedrollen, og for det ble hun premiert med en Oscar.

SISTE NYTT

Siste nytt