Hopp til innhold

Wikipedia-krangel etter feil-info

Wikipedia foreslår strengere regler for hvem som kan redigere i sakene. Leksikonet blir tregere - og sånt blir det bråk av.

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales

Grunnlegger Jimmy Wales vil ha strengere regler på Wikipedia.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP

Forrige uke redigerte Wikipedia-brukere feilaktig inn at de to amerikanske senatorene Ted Kennedy og Robert Boyd var døde, og Wiki-grunnlegger Jimmy Wales foreslår nå det han kaller «Flagget korrektur».

Senator Kennedy, som har kreft i hjernen, kollapset under innsettelseslunsjen for president Barack Obama forrige tirsdag, og ble fraktet til sykehus. Kort tid etter var han ute fra sykehuset igjen, men da var allerede den engelske artikkelen om Ted Kennedy forandret til at han var død.

- Basert på ideen om tillit

Redigeringsforslaget, som har fått en støtte på 60 prosent i en nettavstemming, innebærer at artikkelforandringer foretatt av førstegangsbrukere ikke vil bli vist ut med én gang. Først må redigererne opparbeide seg status som brukere Wikipedia stoler på.

Dette forslaget kunne blant annet forhindret at stortingspresident Thorbjørn Jagland ble hengt ut på Wikipedia i 2007; at han var arrestert for seksuell aktivitet med sin sønn; at han har gjennomgått kjønnsskifteoperasjon og at han nå heter Olga.

- Dette tullet kunne blitt fullstendig forhindret med «Flagget korrektur», skriver Wales på internettleksikonets brukerforum etter fadesen med Kennedy og Boyd.

I mai i fjor var det andre toner fra Wales:

- Wikipedia er basert på ideen om tillit ; at de fleste mennesker er snille og ikke er ute etter å skape trøbbel, sa Wikipedia-skaperen da.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Men hva er alternativet? spør Wales

Det nye forslaget har blitt fulgt av en hissig debatt på forumet . Wikipedia er - og slår seg derfor på brystet - stedet der alle med internettilgang får lov til å legge inn eller forandre innhold.

Wales uttrykker bekymring for at en slik ny moderering vil forsinke publisering av enkelte saker, men han mener det likevel er nødvendig. Og han gir de 40 prosentene som er imot forsinkelsene en slik moderering vil innebære, følgende utfordring:

- Mindretallet som er motstandere av denne forandreingen har sju dager på seg til å komme med en alternativ løsning. Disse vil dermed bli stemt over i 14 dager, skriver Wales.

Wikipedia er et av Internetts største suksesser og har over 6 millioner brukere hver dag.

Video nsps_upload_2009_1_20_21_44_30_3003.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Senator Ted Kennedy kollapset under lunsjen til Obamas ære , men var ikke død - som det ble skrevet på Wikipedia.

SISTE NYTT

Siste nytt

Amerikansk politi: Meldingar om skyting på universitet i Las Vegas

Ifølge politiet er fleire ofre frakta til sjukehus. Motivet til gjerningspersonen er ukjent.