Hopp til innhold

- Folk vet best!

- Wikipedia er basert på ideen om tillit. At de fleste mennesker er snille og ikke er ute etter å skape trøbbel, sier Wikipedia-skaper Jimmy Wales.

Jimmy Wales

Grunnleggeren av Internett-leksikonet Wikipedia, Jimmy Wales, under seminaret på Nobels Fredssenter i Oslo.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mandag var han i Norge for å innlede en konferanse om kontroll og sensur av Internett, på Nobels Fredssenter.

Wikipedia har 700 millioner brukere i året, og er nummer ni på listen over de mest populære nettstedene. Nettleksikonet er på over 200 forskjellige språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden.

Wales sier Wikipedia ønsker å tilby pålitelig og lett tilgjengelig informasjon av høyeste kvalitet til alle mennesker.

- Det er vanskelig å finne nøytral informasjon utenfor Wikipedia. Alt man finner er informasjon fra den ene kanten til den andre, og man vet ikke hvem man skal stole på og hva det betyr, sier Wales.

Mot sensur

Det er bidragsyterne selv som gjør Wikipedia nøytral, mener gründeren som er sterk motstander av all sensur på nett. Men han understreker at selv om han er imot sensur, så er han ikke imot redaksjonelle hensyn.

- Det er viktig at man ikke forveksler redaksjonelle hensyn og sensur. Sensur er noe som blir gjort med makt. Når man velger hva som er interessant for radio, så sensurerer man ikke bort de uviktige tingene, men man tar redaksjonelle hensyn.

Wikipedia

Den norske utgaven av wikipedia.

- Uakseptabelt

Wikipedias motstand mot sensur fra myndigheter har gjort at den kinesiske utgaven av nettleksikonet stort sett har vært blokkert siden 2005.

- For oss, med våre verdier, har det vært viktig at vi ikke inngår et kompromiss med kinesiske myndigheter. Vi mener at vanlige kinesere skal få lov til å delta i dette globale informasjonsprosjektet, forteller Jimmy Wales.

Søkemotoren Google har på sin side samarbeidet med de kinesiske kravene til filtrering av informasjon, for å kunne operere i Kina. Wikipedia-gründereren kritisk til det valget.

- Vi har selskaper som sier at vi må være tilstede for å bidra til at det blir bedre, og det forstår jeg. Men jeg mener at vi må sette et kritisk søkelys på selskapene, og spørre hva de faktisk gjør i Kina som bidrar til positive endringer. Og hvis svaret er ”ingenting”, betyr det at de er i landet for å tjene penger, og det synes jeg er uakseptabelt, sier Wales.

Uthengt på nettet

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)