Hopp til innhold

Wikileaks hevder statlig aktør har kuttet nettet til Julian Assange

Først la Wikileaks ut tre kryptiske Twitter-meldinger med uforståelige tallkoder. Nå hevder de Julian Assanges nettilkobling er blitt angrepet med vilje av en statlig aktør.

En kvinne leser fra Wikileaks

FORSØKT AVLYTTET? Julian Assange og nettstedet Wikileaks hevder statlige aktører har tuklet med internettforbindelsen deres, slik at kommunikasjonen kan overvåkes. llustrasjonsfoto.

Foto: JENS BUTTNER / Afp

Laster Twitter-innhold

– Julian Assanges internettilkobling har blitt skadet med vilje av en statlig aktør. Vi har aktivert de egnede beredskapsplaner, skriver Wikileaks på Twitter.

På søndag la gruppen også ut tre kryptiske twittermeldinger med uforståelige tallkoder, markert: John Kerry, Ecuador og UK FCO.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim tolker dette som at Julian Assange, som befinner seg på Ecuadors ambassade i London, har fått internettforbindelsen sin forstyrret eller ødelagt.

– Wikileaks påstår i meldingen at en statlig aktør har påvirket eller også stanset internettforbindelsen til Julian Assange, og de har iverksatt tiltak for å omgå disse sperringene.

Ifølge Thorsheim er de kryptiske meldingene en slags forhåndsannonsering om at det skal komme nye lekkasjer fra Wikileaks relatert til John Kerry i USA, Ecuador og til utenriksdepartementet i Storbritannia, FCO.

– Det er ren spekulasjon, men tradisjonelt så pleier det å være dårlige nyheter om overvåkning, misbruk og overtramp av lover og regler.

– Tallkodene skal bevise ekthet

Per Thorsheim

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim tror de kryptiske meldingene er en forhåndsannonsering av at det kommer flere lekkasjer fra Wikileaks i nærmeste framtid.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Tallkodene som er lagt ut er et bevis på at et datasett ikke er blitt manipulert på noen måte når det kommer ut, forteller Thorsheim.

Tallene i dokumentet kan brukes i en matematisk kalkulasjon. Hvis tallverdien stemmer overens, så vet du at dokumentet ikke er blitt manipulert, forklarer sikkerhetseksperten.

– Det de antakelig gjør er å forberede offentligheten på at de kommer med nye avsløringer, og at når Wikileaks legger dem ut på nett, så er skal det være mulig å sjekke at ingen statlige aktører eller andre har manipulert dataene.

– Kan trolig avlytte

Thorsheim understreker at det meste per nå er rykter, og at det dermed er vanskelig å slå fast hva som faktisk har skjedd i saken.

– Men det er fristende å tro at noen enten har kuttet internettforbindelsen fra en eller flere leverandører inn til ambassaden eller at forbindelsene har blitt strupet igjen slik at det ikke lenger er mulig å bruke krypterte tjenester.

– Alt som går inn og ut til ambassaden til Ecuador i London kan og vil dermed bli avlyttet.

Ifølge sikkerhetseksperten er det trolig internettleverandøren som rent praktisk står bak.

– Men de vil ikke gjøre noe slikt uten på direkte ordre fra statlige myndigheter, legger Thorsheim til.

Wikileaks grunnlegger, Julian Assange, har tilbrakt over fire år i Ecuadors ambassade i London i et forsøk på å unnslippe å bli utlevert til Sverige etter voldtektsanklager.

Fysisk innesperret har Assange og Wikileaks fortsatt sitt arbeid med avsløringer som blant annet har rystet valgkampen til Hillary Clinton.