Hopp til innhold
Urix forklarer

Det du behøver å vite om Julian Assange

Wikileaks og Julian Assange ble internasjonalt kjente navn i 2010. Det var også da de virkelig store problemene oppsto for Assange.

Wikileaks Collateral Damage

Julian Assange har vært i ambassaden siden 2012.

Foto: Frank Augstein / Ap

Wikileaks publiserte i april 2010 en video som viste hvordan en gruppe med mennesker i Irak ble drept av et amerikansk angrepshelikopter.

To av de drepte var fotografer for det internasjonale nyhetsbyrået Reuters, og videoen som ble tatt opp av angrepshelikopteret fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

Ansiktet til Wikileaks utad er den australske statsborgeren Julian Assange. Han er tidligere straffet i Australia for en rekke dataangrep.

Wikileaks har sin viktigste server i Sverige.

Julian Assange var i Sverige sommeren 2010. Han har sagt at han ønsket å bosette seg i landet.

14. august 2010 var Assange med på en konferanse i Stockholm. To kvinner som var med på å arrangere konferansen hadde frivillig sex med Assange i dagene rundt denne datoen.

SWEDEN-CRIME-INTELLIGENCE-INTERNET-

Julian Assange slik han så ut på konferansen i Stockholm 14. august 2010

Foto: BERTIL ERICSON / Afp

Det kom fram fire mistanker mot Assange i forbindelse med denne seksuelle aktiviteten.

Den mest alvorlige, og den eneste eventuelle kriminelle handlingen som ikke er foreldet, skal være et gjennomført samleie med den ene kvinnen mens hun sov. Svenskene karakteriserer den mulige handlingen som mindre grov voldtekt.

Deler av det som skal være etterforskningsmaterialet er offentliggjort av nettstedet Observer.

Nettstedet siterer fra avhør av den ene kvinnen. Assange var i hennes leilighet, og de hadde hatt flere samleier i løpet av natten. På morgenen våknet kvinnen, og Assange var da inni henne uten å ha på kondom.

Dette skal ha vært første gang kvinnen hadde samleie uten kondom, og hun ville at Assange skulle gjennomføre en test for hivsmitte.

Han skal ha nektet å gjennomføre noe slikt under press.

WIKILEAKS/ A demonstrator protests outside the High Court in London

Av mange blir USA anklaget for å ha bidratt til den svenske rettslige prosessen for å knekke Assange.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Kvinnen tok da kontakt med den andre kvinnen som hadde et seksuelt forhold til Assange, og sammen gikk de til politiet for at myndighetene skulle presse ham til å gjennomføre testen.

Dette førte til at politiet sendte ut en arrestordre på Julian Assange på grunn av den alvorlige mistanken om voldtekt. Ifølge The Guardian ønsket ikke kvinnene at dette skulle skje.

Arrestordren ble dagen etter kansellert. Aktor Eva Finne sa til mediene at hun ikke trodde det var grunn til å mistenke Assange for voldtekt, men at etterforskningen i forbindelse med de mindre grove seksuelle overgrepene skulle fortsette.

INTERNET-WIKILEAKS-COURT

Aktor Eva Finne

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / Afp

Assange blir avhørt av svensk politi i Stockholm 30. august som ledd i denne etterforskningen. Det skriver The Guardian som har advokaten til Assange som kilde.

To dager etter avhøret åpner en annen aktor, Marianne Nye, voldtektssaken igjen.

I forkant hadde advokaten til de to kvinnene klaget på avgjørelsen om at prosessen i forbindelse med voldtektsmistanken skulle avsluttes.

Assange forlater Sverige 27. september, i forkant har aktor henvendt seg til hans advokat for å avtale tidspunkt for et avhør om voldtektsmistanken. Avhøret skulle skje tirsdag 28. september. Dette kom fram under en rettslig høring i 2011.

 Assange to End Embassy Exile

To måneder etter at Assange forlater Sverige, blir det sendt ut en internasjonal arrestordre.

Foto: TIM CHONG / Reuters

Assange er i London da en internasjonal arrestordre blir sendt ut. Assange melder seg frivillig til varetektsfengsling, men slipper ut mot kausjon.

Så starter en meget lang og omstendig prosess om utlevering av Assange til Sverige for avhør.

Assange sier at han ikke ønsker å dra til Sverige fordi han da vil bli satt i varetekt uten mulighet til å kommunisere med omverdenen. Han sier han også frykter at han vil bli utlevert til USA. På dette tidspunkter har det amerikanske føderale politiet FBI startet etterforskning av både Wikileaks og Julian Assange på bakgrunn av spionasjemistanker.

DEMOCRATS-WIKILEAKS-ASSANGE

Assange i sitt tidligere tilfluktssted i London.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Prosessen ender 14. juni 2012. Assange skal utleveres til Sverige.

19. juni søker Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.

Så starter en lang prosess for å få til et avhør av Assange i Storbritannia. Dette blir til slutt gjennomført.

I mai 2017 avsluttet svensk påtalemyndighet etterforskningen av Assange. Den svenske arrestordren mot ham ble da opphevet, men Assange var fortsatt ettersøkt i Storbritannia fordi han skal ha brutt vilkårene for prøveløslatelsen i 2012.

Den nye presidenten i Ecuador begynte så å anklage Assange for å ha brutt vilkårene for oppholdet i ambassaden. Det gjaldt blant annet gjester, renhold og husdyr.

I november 2018 ble det kjent at han er siktet av amerikansk påtalemyndighet.

11. april 2019 opplyste Ecuadors presidentkontor at landet trekker tilbake beskyttelsen av Assange. Like etter ble det kjent at Assange var pågrepet av britisk politi.

SISTE NYTT

Siste nytt