Hopp til innhold

WHO: Ni av ti i verden puster inn forurenset luft

På verdensbasis dør rundt 7 millioner mennesker som følge av dårlig luftkvalitet hvert eneste år, anslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

FILE PHOTO: People take a selfie in front of the India Gate war memorial on a smoggy winter morning in New Delhi

Flere indiske byer, her fra New Delhi i desember 2017, sliter med høy luftforurensning.

Foto: Saumya Khandelwal / Reuters

Ifølge nye tall fra organisasjonen puster rundt 90 prosent av verdens befolkning inn forurenset luft. Det er det samme anslaget som i 2016.

– Luftforurensing er en trussel mot oss alle, men det er de fattigste og mest marginaliserte som blir rammest hardest, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De siste seks årene har nivået på luftforurensing holdt seg høyt og relativt stabilt, men konsentrasjonene har sunket i deler av Europa og Amerika.

På verdensbasis dør om lag 7 millioner mennesker hvert år etter å ha pustet inn luftpartikler som blant annet kan føre til slag, hjertesykdommer, lungekreft og lungebetennelser, ifølge WHO.

Mer enn 90 prosent av dødsfallene som kobles til luftforurensing finner sted i lav- og mellominntektsland, hovedsakelig i Asia og Afrika, opplyser organisasjonen.

Luftforurensning i Chengdu i Kina

Luftforurensning i byen Chengdu i Kina.

Foto: Fred Dufour / AFP

Matlaging

I tillegg til forurensingen utendørs blir mange mennesker i utviklingsland syke av sot og partikler som stammer fra bruk av blant annet forurensende brensel under matlaging.

Ifølge organisasjonen fører denne typen luftforurensing til om lag 3,8 millioner dødsfall årlig.

– Det er uakseptabelt at over 3 milliarder mennesker – for det meste kvinner og barn – fortsatt puster inn dødelig røyk hver eneste dag fra forurensende ovner og brensel, sier Ghebreyesus.

India og Kina

WHOs anslag er basert på satellittdata og modellering fra byers databaser, som igjen er selvvalgt ettersom den baserer seg på frivillig innrapportering, skriver Reuters.

– Informasjonen vi presenterer i dag tror jeg er den mest nøyaktige du kan forvente i øyeblikket, sier Maria Neira, som leder WHOs avdeling for offentlig helse.

FILE PHOTO: A man walks through a field amidst smog in New Delhi

New Delhi sliter med høy grad av luftforurensning.

Foto: Adnan Abidi / Reuters

I rapporten fra 2016 var det iranske Zabol som kom dårligst ut, men der har man i årene siden kuttet forurensingen drastisk.

Ifølge WHOs database, som nå består av informasjon fra mer enn 4300 byer i 108 land, viser at flere indiske byer, deriblant New Delhi, er blant verdens mest forurensede.

Neira oppfordrer India til å følge i fotsporene til kinesiske myndigheter, som har gjort flere forbedringer for å bedre luftkvaliteten i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt