Hopp til innhold

Millioner dør årlig av forurensning

Minst ni millioner mennesker døde som følge av forurensning i 2015. Det er tre ganger så mange som aids, tuberkulose og malaria til sammen, ifølge ny rapport.

Barn i India leker nær et område der det brennes løv og jordbruksavfall i Jalandahr

FORURENSNING: Barn i India leker nær et område der det brennes løv og jordbruksavfall i Jalandahr. India ligger i toppen av den dystre statistikken.

Foto: SHAMMI MEHRA / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

På verdensbasis dør det om lag 55 millioner mennesker hvert år. Minst én av seks dør på grunn av forurensning gjennom luft, jord, vann og dårlig klima på arbeidsplassen.

Dette viser en ny rapport laget av en arbeidsgruppe nedsatt av The Lancet Commission on Pollution and Health, som består av bidragsytere fra både FN og Verdensbanken.

Trolig er mørketallene mye høyere ettersom forskerne fortsatt undersøker sammenhengene mellom forurensning og sykdommer.

Gjelder også rikere land

– Forurensning er mer enn et miljøproblem. Det er en tydelig, økende trussel som påvirker mange aspekter ved menneskets helse og velvære, sier rapportens forfatter, professor Philip Landrigan.

I rapporten står det også at den omfattende forurensningen «truer fremtidige samfunns overlevelse».

Så mye som 92 prosent av alle dødstilfellene forekom i fattige land som India, Tsjad og Madagaskar. Tilstandene er verst i Bangladesh og Somalia.

forurensning bejing

BEIJING: Kvinner bruker maske for å beskytte seg mot forurensning i Beijing i Kina. Landet skal nå forby bensin - og dieselbiler for å gjøre noe med klimaproblemet.

Foto: Andy Wong / AP

Men rikere land blir også påvirket – i Storbritannia døde 50 000 mennesker av forurensning i 2015.

– Luftforurensning når nå et krisepunkt verden over, og Storbritannia rammes hardere enn mange vestlige land i Europa og USA, sa doktor Penny Woods i The British Lung Foundation.

USA og Japan er blant de ti landene der flest dør som følge av «moderne» forurensning, som luftforurensning forårsaket av fossilt brensel og kjemikalier.

Forskerne oppfordrer landene til å jobbe med hvordan å takle problemet, og sier at politisk vilje kan sette en stopper for det høye dødstallet.

– Bryter ned intelligens

Tidligere leder av US Environmental Protection Agency Gina McCarthy kritiserer USAs steg tilbake i miljøhandlinger under Trump-administrasjonen.

– Nå er ikke tiden hvor USA skal ta et steg tilbake. Beskyttelse av miljøet og god økonomi går hånd i hånd. Vi må også hjelpe andre land. Ikke bare for at det er bra for dem, men for at forurensning ikke kjenner landegrenser, sier McCarthy.

bier honning

BIEDØDEN: Flere klimaforskere har lenge vært bekymret for fremtidens utryddelse av bier, såkalt «biedøden».

Foto: Paul J. Richards / AFP

Professor Philip Landrigan er også bekymret for hvordan heftig bruk av insektmidler og industrikjemikalier raskt brer seg over hele verden.

– Jeg er redd for at vi har skapt en situasjon hvor folk blir eksponert for kjemikalier som bryter ned både intelligens og immunsystem. Det er vanskelig å påvise en sammenheng fordi det er så subtilt, sier han.

– Forurensning har ikke fått i nærheten av så mye oppmerksomhet som klimaforandringer, aids eller malaria. Dette er det mest undervurderte helseproblemet i verden.

SISTE NYTT

Siste nytt