NRK Meny
Normal

Medieskapt hysteri?

USA-korrespondent Tore Tollersrud har de siste ukene trålet strendene sør i USA på leting etter olje.

Oljen treffer land
Foto: RICK WILKING / Reuters

- Media tar levebrødet fra oss. Fox News og CNN flyr rundt på bryggene her og forteller seerne at oljen har drevet i land, sier den oppgitte eieren av Dream Catcher Charters , ett av mange firmaer som lever av fisketurisme i Key West-øygruppen som ligger på sørspissen av Florida.

Han forteller om bekymrede telefoner og kanselleringer.

- Men her er det ingen olje og det kommer det heller ikke til å bli, havstrømmene styrer oljen unna Key West, slår han fast.

Skulle ikke skje

Det er en måned siden nå at boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i et flammeinferno i Mexicogolfen. Ulykken kostet 12 menneskeliv og har potensialet til å bli en av de største miljøkatastrofene i USA noensinne.

Dette var ulykken som ikke kunne skje. Ved en utblåsing har moderne borerigger en sikkerhetsmekanisme kalt blow out-preventer som effektivt skal forhindre at olje og gass spruter ut fra brønnen.

Oljebrenning i Mexicogolfen

Oljebrenningen i Mexicogolfen.

Foto: HO / Reuters

Av en eller grunn fungerte ingen av sikkerhetssystemene da Deepwater Horizon havarerte. Deretter har enorme mengder olje og gass lekket ut i havet selv om BP etter en rekke mislykkede forsøk til slutt klarte å få kontroll med deler av lekkasjen.

Endelig noen tjæreballer

Frykten for hva slags skader oljeutslippet skal gjøre i delstatene Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida, har gitt grunnlag for uendelig mange oppslag i avsier, radio og TV.

Bildene av oljeflaket som driver rundt i havet flimrer på TV-skjermene her i USA hele tiden. Livereporterne er på med jevne mellomrom for å fortelle siste nytt.

Fokus har vært på reke og østersfiskerne i Louisiana som er blitt nektet å utføre sitt arbeid av myndighetene i påvente av at oljealarmen kan avblåses, noe som kan ta lang tid.

Men denne uka tok storyen en ny vending. 20-25 tjæreballer ble funnet på Fort Zachary-stranden i Key West, ett av USAs mest populære turistmål og en magnet på fiskeentusiaster.

Fiskeeldorado

Fra marinaene går båtene ut om morgenen med mannfolk som vil leve drømmen: å få storfisk på kroken. På grunt vann svømmer blant annet hai og delfiner rundt. Etter at fisken har kommet på kroken og blitt dratt inn etter litt kamp, tar kapteinen bilde av den stolte fiskeren og hans fangst før fisken sendes ut i vannet igjen.

Men ingen vil komme å fiske i vann tilgriset av olje. Derfor kom nyheten om tjæreballene svært ubeleilig.

Men det viste seg altså at tjæreballene ikke stammet fra Deepwater Horizon utslippet. Mest sannsynlig er synderen ett av cruiseskipene som ferdes i området. Key West hadde alene hadde 72 rapporter om oljeprodukter i kystområder bare i fjor.

En gjeng på guttetur fra Chicago lo hånlig da de hørte at vi var journalister som dekket det mulige oljesølet i Florida Keys. De hadde hatt en strålende fisketur på morgenen og nå feiret de til gangs i en bar på Duval Street, stripa i Key West som kalles verdens gate: den går fra Mexicogolfen og til Atlanterhavskysten på den andre siden. Tjæreballer og olje hadde de sett lite til.

På vei drosjen hjem fikk vi en ny omgang. Sjåføren var mildt sagt oppgitt over media som blåser opp saken.

Se video:

Video - Steng det forbanna hullet

Klikk på bildet for å se video.

- Det er ikke mulig at olje fra utslippet i Mexico-golfen blir dratt inn i havstrømmen mot Florida. Den er langt unna, påsto han og siterte det han hevdet var troverdige nettsteder.

- Men myndighetenes egne organer sier jo at oljen mest sannsynlig føres inn i strømmen, innvendte jeg.

- Hva, stoler du på informasjon fra de korrupte politikerne i Washington spurte han - og jeg ga opp. Mistillit til sentrale maktinstitusjoner har på ingen måte blitt mindre amerikanere den siste tiden.

Avslappet og uteliv

Saken var også tema på et krisemøte i viltadministrasjonen i Florida denne uka. Det største problemet er ikke olje fra Mexicogolfen, det er rykter og sensasjoner i media som holder turistene unna, sa en av innlederne ifølge lokalavisen The Citizen.

- Den eneste oljen her, er sololje på stranden, sa han.

Nå skal det satses på en informasjonskampanje som forteller at strendene i solstaten er rene og fisket uberørt av oljeutslippet.

Regningen på 25 millioner dollar skal betales av BP.

Og når sant skal sies, er det ikke mye som minner om miljøkatastrofe i Key West. Vannet er rent og klart og øya er omgitt av verdens nest største korallrev som gjør stedet til et eldorado for dykkere.

Byen har en særdeles avslappet livsstil og et meget livlig uteliv som stort sett holder døgnåpent. Mange kjente forfattere har bodd her, mest berømt selvsagt Ernest Hemingway og hans hus er i dag et godt besøkt museum.

Klar til å rydde

Levebrødet for to tredeler av befolkningen er turisme. Derfor tas oljeutslippet på det største alvor selv om mange altså mener dette er tøv skapt av mediene.

Men folk har på eget initiativ organisert seg i beredskapsgrupper for miljøet.

74-årige Bobby Kieber har bodd i «The Keys» i 50 år og levd av vannet hele tiden. Derfor har han betalt over 3000 kroner av egen lomme for å gå på kurs og lære seg om opprydding av kystlinjer når oljesøl setter inn.

- Jeg er klar når det blir nødvendig, sier Kieber.

Og når situasjonen krever det vil «The Konks» som lokalbefolkningen kalles, stille opp med båter for å legge lenser, slik folk i Louisiana allerede har gjort.

For Florida befolkningen er mobiliseringen mot miljøkatastrofen en kamp mot en hittil usynlig fiende.

Slik er det ikke i Louisiana der oljeutslippet denne uka nådde fram til de sårbare våtområdene.

- Vårt verste mareritt har skjedd, sa lokalpolitikerne etter å tatt oljen nærmere i øyesyn.

I flere uker lykkes BP å holde oljeflaket til havs og begrense størrelsen ved hjelp av enorme mengder kjemikalier som fører til at oljen går i oppløsning.

TV-bilder av oljesøl som ligger i sumpene, fugler og skilpadder neddynket i mørk olje, er ikke akkurat egnet til å bedre BPs omdømme som fra før av er rimelig dårlig.

Media på båttur

Mandag var vi med på en båttur i Greenpeace regi ut fra Venice helt sør i Louisiana. Om bord var BBC, New York Times, Reuters blant andre.

Jeg hadde ikke store forventinger om at vi skulle finne synlig olje på turen, men det viste seg å være feil. Først skvetter av brune oljeflekker på steiner like ved munningen av Mississippi elven. Deretter våtmarker fulle av seig brun olje.

Greenpeace kvitterte med å tegne BP-logoen i oljegjørmen.

Oljesøl i Louisiana

Oljesølet langs strendene i Louisiana.

Foto: LEE CELANO / Reuters

For oljeindustrien, en av verdens mest profitable bransjer, kommer kjempeutslippet i Mexicogolfen svært ubeleilig.

I debatten om oljeselskapene skal slippe mer til i havområdene utenfor USA er dette en game-changer, slik amerikanerne kaller det. BPs forsøk på å minne om at det tross alt er 40 år siden forrige store offshore oljeutslipp, har ikke gjort særlig inntrykk.

Avisene her har avslørt at det har vært en rekke nesten ulykker i dypvannsoperasjoner i Mexicogolfen de siste årene og BP har vært involvert i flere av dem.

Skepsisen til de rike og mektige oljeselskapene øker dag for dag her nå.

I forkant av ulykken så det bra ut sett bra industriens side.

President Obama ønsker at USA skal mindre avhengig av importert olje fra blant annet Midt Østen og Venezuela. Dermed må de få opp produksjonen på egen sokkel og presidenten åpnet for oljevirksomhet i områder som til nå har vært lukket. Blant dem havområdene utenfor Florida og California.

Nå har pipa fått en annen lyd. Det skal ikke bores i noen nye områder inntil årsaken til Deepwater Horizon ulykken er funnet.

California guvernør Arnold Schwarzenegger sier nei, hvorfor skulle vi ta en slik risiko spør han.

Motstanderne av oljeproduksjon i Alaska har også fått nye argumenter.

For en tid tilbake besøkte jeg USAs nordligste by Barrow der oljeselskapene med Statoil på laget sikler på havområdene mellom Alaska og Russland.

Jeg møtte en urbefolkning inuittene som er stolte av sine fangsttradisjoner. Hver vår og høst jakter de hval som fanger slik det har gjort det i århundrer. I april dro de ut på isen og ventet på at leden skulle åpne seg slik at de kan skyte hval med harpun og dra dyret opp på isen og partere det der.

Og hvordan skal oljeselskapene klare å rydde opp i et oljesøl på isen når de ikke klarer det i de langt varmere forhold i Mexicogolfen?

På TV-skjermen surrer bildene videre av olje som spyr ut fra lekkasjen på 1600 meters dyp i Mexicogolfen. BP har løyet hele tiden om omfanget av utslippet konstaterer indignerte kommentatorer.

Utslippet er 10-15 ganger større enn det BP har påstått ifølge forskerne - og nå innrømmer BP at det er noe i det.

Samtidig erklærer guvernøren i Florida unntakstilstand i nye områder og tar denne gang med også med storbyen Miami og omegn. Oljen blir dratt mot Floridas turiststrender med en kraftig havstrøm som kan drive oljen mot Cuba og også USAs Atlanterhavskyst.

I løpet av dager kan oljen tilgrise Florida, ifølge nyhetstelegrammene.

Selv setter jeg denne helgen kursen mot nettopp Florida for å ta noen dagers ferie - og håper at de rasende fiskerne i Key West allikevel får rett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt