Hopp til innhold

Krever endring i lov som frikjenner voldtektsmenn

En ny straffelov i Mosambik skal erstatte den fra da landet var en portugisisk koloni. Loven, som ennå må bli vedtatt i parlamentet, vil imidlertid beholde dens funksjon som gjør at voldtektsmenn kan unnslippe straff. Betingelsen er at voldtektsmannen gifter seg med voldtektsofferet.

Protestmarsj i Mosambik

Nesten 40 år etter at Mosambik ble uavhengig fra Portugal, henger kolonitidens lover fortsatt igjen.

Foto: Jinty Jackson / AFP

Kvinne i blodig brudekjole

En av kvinnene som deltok i torsdagens demonstrasjon i Maputo bar en blodig brudekjole som en del av protesten.

Foto: Jinty Jackson / AFP

Straffeloven i Mosambik stammer fra 1886 da landet var en portugisisk koloni. Kvinneforkjempere og menneskerettighetsaktivister ser imidlertid ikke på den nye loven som utvikling i positiv retning:

– Det er et angrep på oss kvinner, fortalte aktivist Aulzira Camacho til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med andre aktivister protesterte hun i hovedstaden Maputo torsdag. En annen aktivist bar et banner med teksten «gifte seg med voldtektsmannen? Nei!». Aktivistene avviser loven, som i tillegg til å bryte grunnleggende menneskerettigheter omtaler voldtekt som «utroskap».

Også definisjonen på voldtekt kritiseres. Under denne loven er kun vaginal penetrering ansett som voldtekt, noe som kan bety at ofre for andre typer voldtekt ikke får se gjerningsmannen straffet.

I 2014 utgjør kvinner paradoksalt nok 40 prosent av parlamentet.

Overgrepsutsatte barn giftes bort

Amnesty International har lansert en kampanje mot den kontroversielle loven. Organisasjonen leder lignende kampanjer i Tunisia og Algerie. I 2012 begikk marokkanske Amina Filali selvmord etter å ha blitt tvangsgiftet med mannen som voldtok henne. Hun var 16 år.

Parlamentsmedlem Ernesto Lapapa forteller at ulike meninger kom frem i utarbeidelsen av loven, men at beskyttelse av familiens ære kom sterkt ut. I et land der barneekteskap er utbredt betyr dette at barna er spesielt utsatt:

– Hvis noen involverer seg med et barn, krever familien at de gifter seg, sier Lapapa til AFP.

I Mosambik voldtas 12 prosent av kvinner, i følge helsestatistikk fra 2011.

– Loven bryter grunnleggende menneskerettighetsprinsipper, sier Terezinha da Silva fra organisasjonen Women and Law in Southern Africa, som sammen med andre afrikanske menneskerettighetsaktivister reagerer sterkt på den høye voldtektsraten.

SISTE NYTT

Siste nytt