Hopp til innhold

Voldtatt og tvangsgiftet jente tok sitt eget liv - utløser enormt sinne

Først ble hun voldtatt, så ble hun tvunget av en domstol til å gifte seg med mannen som utførte voldtekten. Nå har 16 år gamle Amina i desperasjon tatt sitt eget liv, og satt sinnene i kok blant sine landsmenn i Marokko.

Kvinnedemonstrasjon i Rabat, Marokko

Kvinner i Rabat demonstrerte senest 20. februar mot behandlingen av jenter og kvinner i det marokkanske samfunnet. Nå har de fått en ny sak som også opprører over grensene.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Saken om ungjenta fra byen Larache nord i Marokko opprører mange.

Både kvinneforkjempere og andre uttrykker offentlig sin sorg og sitt sinne over uretten de mener er begått mot Amina Filali og det kjønnsdiskriminerende lovverket domstoler kan dømme etter.

Følg diskusjonen på Twitter nederst i saken eller: #Morocco og #RIPAmina .

Tvunget til ekteskap

Den triste historien starter for vel ett år siden, da den da 15 år gamle jenta ble voldtatt av en 10 år eldre mann fra samme by, etter

Med støtte fra sin mor trosset tenåringen faren og anmeldte voldtektsmannen, noe det i et mannsdominert lite samfunn krever mye for å gjøre.

Etter den marokkanske straffeloven kan en mann som begår overgrep, inkludert voldtekt, mot en mindreårig jente slippe straff hvis han går med på gifte seg med jenta.

Og det var det dommeren i domstolen, som håndterer sivile og familiesaker, foreslo da saken kom opp til doms. For å «begrense skaden» av voldtekten, argumenterte dommeren sterkt for ekteskap.

Faren til Amina gikk med på dette, for å berge familiens og datterens ære. Det samme gjorde voldtektsmannen, under trussel om straffeforfølgelse, selv om familien mente at den voldtatte jenta egentlig ikke var bra nok for deres sønn.

16-åringen måtte pent flytte inn til sin tvungne ektemann og hans familie. Hun skal ifølge faren ha jevnlig blitt slått av sin mann, men at moren bad henne holde ut litt til.

Lørdag gjorde hun slutt på livet, ved å spise rottegift.

Har utløst raseri

Folkeavstemning i Marokko

Kvinnene er ulike, både i påkledning og politisk ståsted. Men de forlanger alle større rettigheter. Her en representant for det marokkanske arbeiderpartiet under folkeavstemningen om reformer i fjor.

Foto: ABDELHAK SENNA / Afp

Marokkanske og arabiske unge kvinner og menn uttrykker nå sin avsky mot et lovverk og en rettspraksis de mener er umenneskelig, blant annet etter at Al Arabiya og Al Jazeera i går brakte saken.

Marokkanske kvinneforkjempere har lenge kjempet for at den aktuelle lovparagrafen skal ut av straffeloven.

Ifølge den marokkanske avisen Al-Massae er det mange unge jenter som har gjennomgått det samme som Amina. Spesielt er praksisen utbredt på landsbygda, hvor det er lange tradisjoner for tvungne ekteskap.

– Forskjellen er at Aminas historie er kommet ut, som en skriver på Twitter.

Lederen for en marokkansk kvinneorganisasjon, Hafida Elbaz, sier til avisen at lovparagrafen kun gir mulighet for gjerningsmannen til å slippe unna straff.

Normalt har voldtekt en strafferamme på 5-10 år i fengsel. For voldtekt av mindreårige er straffen strengere, 10-20 år.

Kvinneforkjempere argumenterer for at den omstridte paragrafen 475 er i strid med en annen paragraf, nummer 5, som sier at alle statsborgere er like for loven, noe de mener jenter som kan tvinges – etter loven – til å gifte seg, ikke er.

Kvinneaktivistene er også kritiske til at voldtekt innen ekteskapet ikke er definert som en kriminell handling.

Men det er ikke bare loven og myndighetene raseriet retter seg mot. Mange tar også til orde for reaksjoner mot dommeren som avsa dommen.

Kvinnene er sinte

I likhet med sine naboer strever Marokko med å innfri Den arabiske våren, hvor unge mennesker med kraft og selvbevissthet forlanger et mer demokratisk og rettferdig samfunn, uten korrupsjon og maktmisbruk og med større fordeling av godene.

Kong Mohammed VI har forsøkt å imøtekomme kravene med reformer av styresettet og samfunnet, men mange mener det går for sakte og blir for smått.

I Marokko, som er ett av araberverdenens fattigste land, kontrollerer 3 prosent av befolkningen, inkludert kongen, 85 prosent av landets rikdommer og ressurser, ifølge det svenske Utrikespolitiska Institutet.

Demonstrasjon for kvinners rettigheter i Rabat

'Solidaritet med kvinner. Nok korrupsjon' stod det på plakatene under demonstrasjonen i Rabat.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Da Mohammed VI overtok etter sin far, satte han i gang flere store velferdsprosjekter som blant annet innebar satsing på jenter.

Selv om skolegangen for begge kjønn har økt drastisk de siste 10–15 årene, er analfabetismen fremdeles langt høyere blant jenter enn gutter. Spesielt jenter på landsbygda er utsatt, hvor en av fem jenter aldri får gå på skole, og de tradisjonelle normene står sterkt, spesielt innen familien.

Kongen gjennomførte for noen år tilbake også reformer innenfor familieretten, til protester fra konservative grupper.

Ugifte kvinner over 18 år trenger ikke lenger å ha en mannlig slektning som formynder, jenter og gutter har lik arverett, en gift mann må gå til domstolen for å kunne skille seg og den som får foreldretten til barna beholder familiebostedet.

Etter islamske lover har faren normalt eneretten til barna hvis moren gifter seg igjen, og i alle tilfeller hvis barna er over sju år.

Flergifte er ikke lenger tillatt utenom i tilfeller hvor både en dommer og den første hustruen gir tillatelse. Og giftealderen er formelt hevet til 18 år, selv om dette stadig brytes, som i Aminas tilfelle.

Den marokkanske imamen Mohamed Al-Maghraoui

Imamen Mohamed Al-Maghraoui mener jenter helt ned i ni år er modne nok til giftes bort.

Foto: Ourak / Afp

Marokkanske kvinner tok senest i februar til gatene med paroler som «Stopp misbruket av jenter» og «Ingen forskjeller mellom gutter og jenter» og krav om større rettigheter.

Og imamen Mohamed Al-Maghraoui fikk en kvinnestorm mot seg da han utstedte et dekret som tilsa at jenter helt ned til ni år kan giftes bort.

En ny prisbelønt og kritikerrost spillefilm som viser familiefedres innstendige ønske om å få en sønn har også søkelyset på forskjellsbehandlingen mellom kjønnene.

Aminas triste skjebne er det foreløpig det siste kapitelet i denne kampen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt