Viste seg for første gang på over ett år

Cubas tidligere leder, Fidel Castro, har vist seg offentlig for første gang på over ett år.

Fidel Castro hilser gjennom bussvindu

Fidel Castro hilste mandag på medlemmer av en besøkende delegasjon fra Venezuela.

Foto: www.cubadebate.cu / AFP

88 år gamle Castro hilste mandag på en delegasjon fra Venezuela, skriver den offisielle cubanske nettavisen Granma i dag.

Fidel Castro

Alle de fire bildene som er offentliggjort i dag er nærmest helt like. Alle viser Fidel Castro som hilser på folk gjennom vinduet på bussen han sitter i. Bare menneskene han hilser på forandrer seg fra bilde til bilde.

Foto: www.cubadebate.cu / AFP

Avisen viser også bilder av en aldrende Fidel Castro som sitter inne i en buss mens han tar medlemmer av delegasjonen i hånden.

På bildene hadde han ikke på seg den olivengrønne militæruniformen han brukte i glansdagene.

I stedet var han kledd i en blå og hvit grilldress med en svart caps på hodet. På bildet sees det også tydelig at Castro nå bruker høreapparat.

– Imponerte med fast håndtrykk

Den venezuelanske delegasjonen som Fidel Castro møtte mandag besto av 33 personer som var på det som kalles en solidaritetsreise til Cuba.

Møtet skal ha vart i 90 minutter og Castrok skal ifølge den cubanske avisen Juventud Rebelde ha imponert venezuelanerne med sitt faste håndtrykk.

– Fidel er full av vitalitet, skriver den offisielle avisen «Juventud Rebelde», eller «Opprørsk ungdom» som den ville hett på norsk.

Det går ikke frem av artiklene i Granma og Juventud Rebelde hvorfor artiklene og bildene først blir offentliggjort fem dager etter møtet.

Venezuela er Cubas nærmeste allierte og støtter øystaten økonomisk med store mengder billig olje.

Ikke siden januar 2014

Forrige gang han viste seg offentlig var 8. januar 2014 da han var til stede under åpningen av en kunstutstilling.

Flere ganger siden er det sendt ut bilder av Castro mens han møter utenlandske statsledere eller andre.

Bildene har imidlertid ikke vært tatt i sammenheng med offentlige opptredener, og det har derfor vært stilt spørsmål om de var arrangert.

I slutten av februar ble det offentliggjort bilder der Fidel Castro møtte cubanere som var løslatt etter mange år i amerikanske fengsler.

Fidel Castro i møte

Fidel Castro møtte 28. februar Ramon Labanino (t.v.) og Gerardo Hernandez, to av dem kubanere som var løslatt etter å ha sonet lange straffer for spionasje i USA.

Foto: Estudios Revolucion/AIN Handout via Reuters / Reuters

Rykter om at han er død

Fidel Castro overlot makten til broren Raul i 2008 etter at han to år tidligere var blitt alvorlig syk.

Da hadde han styrt Cuba siden han tok makten etter revolusjonen 1. januar 1959,

Rundt juletider i fjor gikk det hardnakkede rykter om at Castro lå på dødsleie, men opptredenen denne uken viste han er oppegående.

Opptredenen på mandag er også første gang Fidel Castro viser seg offentlig siden Cuba og USA før jul ble enige om å normalisere forholdet mellom landene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?