Hopp til innhold

Tre år gamle Jimmy viste Mandela den siste ære

PRETORIA (NRK.no): I dag stod tusenvis av sørafrikanere alle aldre i milelange køer for å vise sin landsfader og frihetskjemper den siste ære.

Tre år gamle Jimmy

Tre år gamle Jimmy (med ryggen til) med det sørafrikanske flagget rundt halsen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Tre år gamle Jimmy og bestemoren

Tre år gamle Jimmy og bestemoren Mapenti Nditi.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Jenny

Jenny Lesholo som jobbet sammen med Winnie Mandela i Soweto mens Nelson Mandela satt i fengsel.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Dipontsmo (til høyre)

Dipontsmo (til høyre) har kommet sammen med sin venninne og ønsker å se Mandela for første og siste gang.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det var veldig vanskelig å se Mandela ligge der, sier Jimmys bestemor Mapenti Nditi til NRK, mens den lille gutten med det store sørafrikanske flagget knyttet rundt halsen hilser med knyttneven. Akkurat slik Nelson Mandela gjorde da han slapp ut av fengsel i 1990.

– Jeg hadde ikke ventet å få se Tata (Mandela journ.anm.) igjen. Det ble utrolig sterkt og jeg holdt på å besvime, sier Jenny Lesholo, som tidligere jobbet sammen med Winnie Mandela i Soweto mens Mandela satt fengslet på Robben Island.

– Han lærte oss alt. Han fortalte meg og andre kvinner at vi måtte være sterke, sier hun mens øynene til den 63 år gamle kvinnen fylles med tårer med tanken på at hun for siste gang har sett sitt og millioner av andre sitt store forbilde.

Skyfri himmel og over 30 grader

Solen skinte fra en nesten skyfri himmel og gradestokken krøp godt over 30 grader da tusenvis av mennesker sang og danset seg gjennom byen på vei til de tre forskjellige samlingsstedene i hovedstaden Pretoria.

Her ble køer organisert og hyllesanger sunget. Folk hadde kledd seg ut og mange hadde enten tatt på seg ANCs gule skjorte eller det sørafrikanske flagget.

– Vi er så takknemlige for å få lov til å feire hans livsverk, sier 35 år gamle Dipontsho Sebogodi. Hun har kommet sammen med sin venninne og ønsker å se Mandela for første og siste gang.

– Han lærte oss om kjærlighet og tilgivelse, sier Sebogondi.

Beveger seg nærmest lydløst

Etter timer i kø loses menneskemengden gjennom en sikkerhetskontroll før bussene venter på andre siden. Bussene som kjører helt opp til parlamentsbygningen i Pretoria.

Stille og rolig blir folkemengden geleidet ut av bussene og opp trappene til plassen som nå heter Nelson Mandela Amphitheater. Stedet der han ble tatt i ed som Sør-Afrikas første svarte president for 19 år siden.

Der ligger mannen som en hel verden har beundret for sin evne til å tilgi og samle et splittet folk. Mannen som nesten bare i kraft av å være i live holdt samfunnet på plass.

Køen beveger seg nærmest lydløst over plassen og går med senket hodet. Borte er sangen, borte er dansen, borte er smilene som har vært så karakteristisk for måten sørafrikanerne har feiret Mandelas livegjerninger på.

Nå og da høres det hikst og nesten lydløs gråt.

Så snirkler den seg frem og deler seg på vær side av den store trekisten med glasslokk som ligger inne i en portal midt på plassen.

Der ligger mannen som etter 26 års fangenskap vendte det andre kinnet til, mannen som satte en stopper for det fryktelige apartheid-regimet og mannen som kjempet en heroisk kamp mot spredningen av hiv og aids.

Nå ligger han der med øynene lukket til et Sør-Afrika som i større og større grad preges av korrupsjon og sosiale forskjeller.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christine og datteren Thato

Christin Ratlebyana og datteren Thato gråter for landet sitt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Har ingen ledere som Mandela

– Jeg er så bekymret for Sør-Afrika, for vi har ingen ledere som Nelson Mandela, så jeg gråter for landet mitt, sier Christina Ratlebyana nesten lydløst.

Hun har tatt med seg sin 15 år gamle datter som er overbevist om at det kommer en ny Mandela.

– Han har inspirert så mange at jeg er hundre prosent sikker på noen kommer til å ta opp hans arv.

3 år gamle Jimmy har i hvert fall løftet sin arm til ære for den gamle ”Tata”.

SISTE NYTT

Siste nytt