Cameron om IS-henrettelse: – Absolutt avskyelig

Storbritannias statsminister kaller den angivelige henrettelsen av journalisten Steven Sotloff avskyelig. IS truer nå med å ta livet av en britisk hjelpearbeider.

David Cameron om terror

Storbritannias statsminister David Cameron holdt pressekonferanse om tiltak mot terror tidligere denne uken. Nå er en britisk statsborger truet av IS.

Foto: Facundo Arrizabalaga / Ap

Tirsdag melder organisasjonen SITE at Den islamske stat (IS) skal ha henrettet den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Sotloff ble truet mot slutten av en annen video IS publiserte 19. august, som viste det bestialske drapet på den amerikanske journalisten James Foley.

I slutten av videoen som viste at Foley ble drept, het det at Sotloffs skjebne var avhengig av om USA ville fortsette bombingen av ekstremistgruppen i Irak.

I den nye videoen, som angivelig viser halshoggingen av Sotloff, advarer en maskert mann andre land mot å slutte seg til USAs «onde allianse mot Den islamske staten».

– Absolutt avskyelig

Samtidig retter mannen trusler mot det britiske gisselet David Haines, ifølge SITE, en gruppe som sporer aktiviteten til terrororganisasjoner på internett. Haines, hvis fulle navn er David Cawthorne Haines, skal være hjelpearbeider i området.

Storbritannias statsminister David Cameron er tirsdag raskt ute med å fordømme videoen. Cameron sier ifølge nyhetsbyrået AFP drapet på Sotloff og trusselen mot Haines er «absolutt avskyelig», og en «foraktelig handling».

Steven Sotloff ble bortført i Aleppo nord i Syria i fjor. Han jobbet da som frilansjournalist. Sotloffs familie har kommet med en uttalelse via sin talsmann, Barak Barfi, som kan tyde på at de mener videoen er ekte.

«Familien er kjent med denne forferdelige tragedien, og sørger privat. Det kommer ikke flere offentlige uttalelser fra familien i denne vanskelige tiden».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Steven Sotloff i arbeid i Libya.

Steven Sotloff, her i arbeid i Libya i 2011 skal ha blitt drept av terrorgruppa IS.

Foto: Renar Petersons / Flickr

– Kvalmende

Det hvite hus kan foreløpig ikke si om den nye viden videoen er ekte, men i en uttalelse heter det at man jobber med å verifisere den.

– Hvis videoen er ekte, er det kvalmende, heter det i en uttalelse fra Jen Psaki, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge AFP.

Sotloffs bøddel skal han henvendt seg direkte til USAs president Barack Obama og advarte han mot flere angrep på IS.

I helgen hjalp amerikanske fly irakiske sjiastyrker med å ta tilbake kontrollen over byen Amerli i Nord-Irak. Dette er en by som har vært under IS-beleiring i to måneder.

Propaganda

Det hvite hus har tidligere meldt at den første videoen, der Foley ble drept og Sotloff truet, etter alt å dømme var ekte. NRK har sett den nye sett videoen der Sotloff etter alt å dømme blir drept, men velger å ikke vise bilder fra den.

Videoer av typen som har blitt sluppet de siste ukene, er en del av IS' omfattende og velutviklede propagandastrategi.

Ifølge New York Times (lenke bak betalingsmur) mener noen sikkerhetseksperter at Sotloff ble drept samme dag som Foley, men at IS' har valgt å spre ut videoene av publisitetshensyn.

Dette harmoniserer imidlertid dårlig med skjeggveksten til Sotloff, ettersom han på den nylig frigitte videoen har skjeggstubber. På videoen som ble sluppet 19. august er skjegget kortere.

Talskvinne kommenterer Sotloff-videoen

Jen Psaki, talskvinne for Det amerikanske utenriksdepartementet, kommenterer videoen som skal vise at Steven Sotloff blir drept.

Gro Holm om Sotloff-videoen

USA-korrespondent Gro Holm om reaksjonene på videoen som skal vise at Steven Sotloff blir drept.

SISTE NYTT

Siste nytt