Hopp til innhold

Frykter hevnangrep mot europeiske byer etter IS-nederlag

Strengere kontroll av flyktninger og samarbeid med Facebook og Google, er noen av tiltakene for å unngå nye terrorangrep mot europeiske land. G7-landene frykter hevnangrep etter at terrorgruppen IS har mistet fotfestet i Syria og Irak.

IS-krigere i den syriske byen Raqqa.

IS-krigere i den syriske byen Raqqa. Bildet er tatt i juni 2014.

Foto: Uncredited / AP

Innenriksministrene fra USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan har denne uken hatt møter på den italienske øya Ischia utenfor Napoli.

Innenriksministrene fra G7-landene sammen med representanter fra EU og Interpol.

Innenriksministrene fra G7-landene sammen med representanter fra EU og Interpol.

Foto: ANDREAS SOLARO / AFP

Et av de viktigste temaene som har blitt diskutert er hvordan medlemslandene skal avverge angrep utført av personer tilknyttet terrorgruppen IS.

Det fryktes at IS-krigere nå planlegger nye terrorangrep mot vestlige mål. Årsaken skal være ønske om hevn etter at terrorgruppens selverklærte «hovedstad», den syriske byen Raqqa, denne uken ble tatt av amerikanskstøttede militsgrupper.

Migranter om bord på redningskipet Aquarius på vei inn til den italienske byen Palermo.

Migranter om bord på redningsskipet Aquarius på vei inn til den italienske byen Palermo. Det er blant slike grupper med flyktninger G7-landene frykter at terrorister skal komme seg inn i Europa.

Foto: ALESSANDRO FUCARINI / AFP

Den italienske innenriksministeren Marco Minniti hevder det er kommet opplysninger om at IS-krigere nå forsøker å komme seg til Europa. Det skal skje over Middelhavet fra Libya og terroristene vil hevde de er flyktninger.

Frykter hjemvendte fremmedkrigere

Terrorgruppen IS er langt på vei knust i Irak og Syria. Myndighetene i G7-landene frykter at hjemvendte fremmedkrigere vil utføre terroraksjoner.

Til tross for at et betydelig antall IS-krigere er drept eller tatt til fange har mange kommet seg unna.

Flere av fremmedkrigerne forsøker å ta seg tilbake til sine hjemland. Frykten er at de skal gjennomføre terroraksjoner i Europa som hevn for at drømmen om et såkalt kalifat i Irak og Syria endte med nederlag.

Les også: IS er kastet ut av Raqqa

Tusenvis av utenlandske statsborgere dro til Syria og Irak i perioden mellom 2014 og 2016 for å bli IS-krigere. Mange kom fra vestlige land og flere utførte senere terroraksjoner i Europa.

Skjerper kontrollen av flyktninger

G7-landene er blitt enige om flere tiltak for å unngå at det terrorister greier å komme seg inn i europeiske land. I dag ble USA og Italia enige om en avtale der de to landene skal kunne utveksle opplysninger om personer som søker asyl i de to landene, blant annet fingeravtrykk. Dette for å avsløre etterlyste personer som hevder de er flyktninger.

EUs president Donald Tusk slår fast at EU vil bidra ytterligere til at italienske myndigheter kan kontrollere flyktningrutene sjøveien fra Libya. Dette arbeidet gjøres i samarbeid med libysk kystvakt.

Les også: Færre tar sjøveien til Europa.

Samarbeid med Facebook og Google

Det arbeides også med planer om å gjøre teknologiaktører som Google, Microsoft og Facebook bedre i stand til å identifisere ekstremistisk aktivitet på deres nettverk. Aktørene har sagt seg villig til å bidra til at ekstremister blir blokkert fra deres systemer.

Et annet tiltak som G7-landene ønsker å gjennomføre er å bedre kontrollen på innsiden av fengsler i europeiske land. Dette for å unngå at arresterte IS-sympatisører bidrar til radikalisering av sine medfanger.

SISTE NYTT

Siste nytt