Hopp til innhold

Vil sjekke legeimmigranter bedre

Storbritannias statminister Gordon Brown vil styrke kontrollen av bakgrunnen til høyt utdannede arbeidsinnvandrere etter mistanker om at utenlandske leger står bak terrorangrepene i London og Glasgow.

Brown i parlamantet

Gordon Brown taler i parlamentet i sin første spørretime. Til venstre justisminister Jack Straw, til høyre innenriksminister Jacqui Smith.

Foto: AP

- Vi vil utvide sjekken som gjennomføres når velutdannede arbeidsinnvandrere kommer til landet, sa Brown på et parlamentsmøte i dag.

Brown har også bedt den nyutnevnte terrorministeren om at rekrutteringen til den nasjonale helsetjenesten (NHS) gjennomgåes, etter at det kom fram at alle de åtte som er arrestert for terrorangrepene, har tilknytning til det statlige helsevesenet.

Mange utdannet i Irak 

Minst seks av de mistenkte skal være leger, blant annet en nervekirurg fra Jordan og en lege fra Irak. Utviklingen i saken har fått Brown til å sette spørsmålstegn ved hvordan de fikk jobb som leger i Storbritannia. 75.000 av 240.000 leger i Storbritannia er utdannet i utlandet, deriblant 1985 i Irak og 184 i Jordan.

Listen over potensielle mistenkte skal utvides og formidles til myndigheter verden over. Nye avtaler skal undertegnes for å sikre et samordnet svar på terrortrusselen. Det er avgjørende å sende en beskjed til verden om at vi står urokkelig og forent i møte med terrorismen, sa Brown.

Senker beredskapsnivå

Men britiske myndigheter senket i dag sikkerhetsberedskapen fra høyeste til nest høyeste nivå. Det betyr at myndighetene ikke lenger frykter at et nytt terrorangrep er nært forestående.

- Faren for terrorangrep i Storbritannia er ikke lenger overhengende,  sier innenriksminister Jacqui Smith.

 

Beredskapsnivået senkes derfor fra kritisk til alvorlig. Niivået ble hevet etter terrorangrepene i London og Glasgow sist uke.

SISTE NYTT

Siste nytt